Нашого цвіту по всьому світу: Як дівчина з Донецька стала бізнеследі в Німеччині

Дванадцять років тому вона приїхала на навчання до Німеччини з Донецька, блискуче закінчила ВНЗ, а тепер досягає успіху в різних сферах бізнесу.

Твереза публіка в питному закладі? Саме так, таке можливо. Кілька місяців тому в берлінському районі Фрідріхсгайн відкрився перший в Німеччині безалкогольний бар-ресторан. Zeroliq – таку назву отримав цей заклад. Щодо назви, вона складається з двох слів: "Zero" ("нуль") і "Liq" (скорочене від "Liquor" – "спиртне"). Тобто, "нуль алкоголю". Столик тут краще замовити заздалегідь: попри відсутність алкогольних напоїв популярність ресторанчика зашкалює, і вільних місць практично не буває – тим більше через пандемію коронавірусу столики доводиться ставити на певній відстані один від одного. Зустрічає гостей сама господиня-співвласниця бару Славена Корсун (Slavena Korsun). Дванадцять років тому вона приїхала на навчання до Німеччини з Донецька, блискуче закінчила ВНЗ, а тепер досягає успіху в різних сферах бізнесу. Про те, як їй це вдається, бізнеследі поділилася в розмові з DW, передають Патріоти України.

Безалкогольний принцип не тільки в бізнесі

У цьому елегантному барі-ресторані із затишною терасою можна послухати стильну музику, смачно поїсти й випити. У меню – 20 сортів червоних і білих вин, 37 сортів пива, всілякі коктейлі, шампанське і навіть джин. Ось тільки всі напої – безалкогольні. Співвласниця закладу 32-річна Славена Корсун здавна мріяла відкрити такий бар.

У барі Zeroliq

"Я сама практично не вживаю алкогольних напоїв. На те є свої причини: я багато працюю й активно займаюся спортом. І вставати рано вранці з важкою головою після випитого напередодні ввечері – не для мене. Адже тоді ні про ранкову пробіжку, ні про ефективну роботу не може бути й мови. Така ж установка й у моїх друзів. Вони теж займаються бізнесом і багато часу присвячують спорту", – каже молода підприємниця.

Дизайн-мислення для успішної роботи

Славена Корсун народилася і виросла в українському Донецьку. У Донецькому національному університеті дівчина вивчала німецьку, англійську та французьку мови – готувалася стати перекладачкою. Але після його закінчення випала можливість навчатися в Німеччині – в Європейському університеті Віадріна у Франкфурті-на-Одері.

"Я завжди хотіла здобути досвід спілкування з представниками різних культур і роботи в команді, а потім науково узагальнити отримані знання. І навчання на факультеті міжкультурної комунікації в Європейському університеті Віадріна цілком сприяло цьому – тим більше що його навчальна програма включає багато практичних занять", – розповідає Славена.

Без відриву від навчання у Франкфурті-на-Одері завзята дівчина закінчила інститут імені Гассо Платнера – школу дизайн-мислення при Потсдамському університеті. За її словами, навчання в цьому навчальному закладі допомагає студентам розвивати креативне мислення. Це важливе в умовах швидко мінливого ринку уміння сприяє розробці інновативних рішень для успішної роботи багатопрофільних команд. Плюс до цього – Славена захистила пізніше в Європейському університеті Віадріна кандидатську дисертацію на тему "Інноваційні бізнес-моделі та менеджмент у роздрібній торгівлі".

Завзята студентка

Ще студенткою Славена заснувала свою першу фірму, а потім – ще кілька стартапів у галузі моди, інновацій та освіти, в тому числі створила свій власний модний лейбл, відкрила мультибрендовий магазин в центрі Берліна, інтернет-магазин, маркетингове агентство, віртуальну артгалерею. До слова, всім, хто збирається займатися підприємницькою діяльністю, молода бізнеследі радить відкривати свій стартап ще під час навчання у виші – тим більше що в Німеччині підприємці-початківці отримують від держави фінансову підтримку.

Крім того, Славена займається івент-менеджментом, викладає у виші, а також проводить бізнес-тренінги по всій Європі, консультації та семінари, допомагаючи компаніям у пошуку оптимальних рішень у сфері управління, маркетингу та збуту. У списку фірм і організацій, які користувалися її послугами, – Європейська Комісія, автопромисловий концерн Daimler, Гете-Інститут, виробник програмного забезпечення SAP, Європейський університет Віадріна.

Але як їй вдається настільки інтенсивна і різнопланова діяльність? Сама Славена відповідає на це питання так: "самодисципліна і тільки самодисципліна. Я не вірю в мультитаскінг. Утім, його і не існує. Якщо зараз я займаюся якимось проєктом, я фокусуюся тільки на ньому і занурююся в нього з головою. А ще, це тільки на перший погляд здається, що я працюю в різних сферах. Насправді всі проєкти, якими я займаюся, так чи інакше пов'язані один з одним: я займаюся бізнесом, даю консультації з розвитку бізнесу, викладаю основи сучасного бізнесу у ВНЗ".

Не забуваючи про перезавантаження

Однак бізнесом життя Славени не обмежується. За всієї своєї зайнятості вона знає: потрібно давати собі відпочити. Прогулянки, пробіжки, їзда на велосипеді, яхтинг – теж складові її буднів. А ще вона обожнює зустрічі з давніми друзями й спілкування з новими людьми. І в цьому сенсі бар у Фрідріхсгайні, куди бізнеследі приходить вечорами, став для неї справжньою знахідкою. Утім, важко уявити, що за такого життєвого ритму дівчина може дозволити собі кинути все і покотити куди-небудь у відпустку.

"Ну, чому ж? – сміється Славена. – Я обожнюю подорожі й час від часу влаштовую собі канікули. А для того, щоб це уможливити, не звалюю на себе непосильну ношу, а завжди підбираю чудову команду співробітників, на яких можна покластися. Мої колеги мене ще не підводили та навіть за моєї відсутності прекрасно впоралися зі своїми обов'язками. Взагалі злагоджена дружна команда, в якій немає місця конфліктам та інтригам і де всі щиро вболівають за справу, – запорука успіху в будь-якому бізнесі".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...