Нацбанк відсудив у олігарха 1,5 мільярда боргу банку "Фінанси та Кредит"

Йдеться про договір, який в 2015 році Костянтин Жеваго як власник банку "Фінанси та Кредит" уклав з Національним банком, взявши на себе особисті зобов'язання з погашення заборгованості банку по кредитах рефінансування перед НБУ.
Костянтин Жеваго

Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня ухвалив рішення про стягнення з колишнього власника банку "Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго 1,54 млрд грн на користь Національного банку в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування, передають Патріоти України з посиланням на прес-служба НБУ.

В той же час суд відмовив Жеваго в зустрічному позові про визнання недійсним договору поруки з Нацбанком.

Йдеться про договір, який в 2015 році Костянтин Жеваго як власник банку "Фінанси та Кредит" уклав з Національним банком, взявши на себе особисті зобов'язання з погашення заборгованості банку по кредитах рефінансування перед НБУ.
У грудні 2015 року Нацбанк звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку. Фактично судовий процес тягнувся майже 3,5 року.
"Після того, як рішення суду набере законної сили, Національний банк зробить всі можливі правові заходи для стягнення коштів на виконання рішення в рахунок погашення заборгованості банку", - підкреслюється в повідомленні.
За даними НБУ, на сьогоднішній день загальний обсяг заборгованості банку "Фінанси та Кредит" перед Національним банком за всіма кредитами рефінансування становить 6,75 млрд грн.

Як повідомлялося, на минулому тижні слідчі ДБР заочно вручили підозру екснардепу Костянтину Жевагопо у справі про розтрату і відмиванні 2,5 млрд грн банку "Фінанси та Кредит". У пресслужбі бізнесмена звинувачення заперечують, повідомивши, що він зараз знаходиться на лікуванні за кордоном.

Нагадаємо, за даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, з банку "Фінанси та Кредит" перед його банкрутством вивели 5 мільярдів гривень. За даними фонду, оцінна вартість активів, включених до складу ліквідаційної маси банку, майже в п'ять разів нижче балансової: при зазначених "на папері" 45,065 млрд грн, незалежні суб'єкти оціночної діяльності оцінили активи банку тільки в 9,969 млрд грн.
Нагадаємо, тимчасова адміністрація в банк "Фінанси і Кредит" була введена 17 вересня 2015 року. Власником банку був олігарх Костянтин Жеваго, який звинувачував у банкрутстві фінустанови менеджмент.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...