Науковці назвали хворобу, яка пришвидшує старіння

Теломери – вважають індикаторами старості, але у хворих вони скорочуються незалежно від віку. Дослідження може стати початком створення тесту для діагностики та стеження за розвитком хвороби.

Група вчених з Мексики довела, що скорочення теломерів (індикаторів старості) має зв’язок із розвитком Хвороби Гентінгтона, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Теломери, які являють собою своєрідні "наконечники" хромосом, їх також асоціюють з біологічним віком.

Як проходило дослідження

В дослідженні взяли участь 206 людей, з яких 106 були здоровими, а друга група учасників – мали захворювання Гентінгтона.

Хвороба Гентінгтона – це руйнівне нейродегенеративне захворювання. Шанси, що носій передасть його кому-небудь зі своїх дітей, рівні 50%. Хвороба Гентінгтона одна з найпоширеніших неврологічних хвороб, викликаних мутацією одного гена. Риси цього захворювання відкладення білкового агрегату в нервових клітинах - притаманні хвороби Альцгеймера і хвороби Паркінсона.

Показово, що серед учасників дослідження у 71 людини були клінічні прояви хвороби, а у решти 35 осіб – не спостерігали жодних симптомів.

Така вибірка дозволила вченим відстежити особливості стану тепломір в організмі.

У здорових людей контрольної групи, а також у добровольців з діагнозом без зовнішніх ознак, довжина тепломірів суттєво не відрізнялася.

При цьому у пацієнтів з прогресуючою хворобою, теломери були в середньому в півтора рази коротшими.

Важливим є той факт, що їх скорочення не було пов’язаним з віком пацієнтів.

Роль теломерів

Вчені припустили, що скорочення довжини тепломір відбувається в клітинних змінах організму, а не через наявність генетичної мутації.

Дослідники планують перевірити таку гіпотезу в наступних етапах дослідження.

Висновки вказують на те, що скорочення тепломір може стати біомаркером діагностики і перебігу хвороби Гентінгтона.

Поки захворювання невиліковне, проявляється в людей середнього та похилого віку, впливає на психічне здоров’я, когнітивні і моторні функції.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...