Науковці розкрили головну загадку темної сторони Місяця

Раніше вважалося, що темна сторона Місяця радикально не відрізняється від світлої, проте нові дані дають зрозуміти, що це не так.

Дальня сторона Місяця кардинально відрізняється від тієї, яку можна спостерігати з Землі. Про це йдеться в дослідженні міжнародної групи вчених, передають Патріоти України з посиланням на журнал Nature Geoscience.

Раніше вважалося, що темна сторона Місяця радикально не відрізняється від світлої, проте нові дані дають зрозуміти, що це не так. Згідно зі звітом фахівців, загадка природного супутника Землі полягає в нерівномірному розподілі речовин групи KREEP по поверхні небесного тіла. Під абревіатурою KREEP вчені розуміють породи, збагачені калієм і елементами групи REE (церій, ербій, европий та інші) і фосфором (P).

Тепло від радіоактивного розпаду елементів KREEP дозволяло розплавити тверді породи на Місяці, внаслідок цього на поверхні супутника виникали глибокі кратери. Дані елементи розподілялися нерівномірно, через що кратери переважають на світлій стороні Місяця, при цьому їх набагато менше на темній стороні.
Раніше вчені припускали, що видимі з Землі кратери є сухими морями і океанами, в зв'язку з цим географічні об'єкти отримали назву Maria (в переродитися з латині - «моря»). За оцінкою фахівців, на темній стороні Місяця майже немає «морів», що пов'язано з особливостями формування небесного тіла. Зокрема, лише 1 відсоток поверхні темної сторони був покритий умовними морями, тоді як на світлій ці об'єкти займали до 31 відсотка від площі.
Фахівці зробили висновок, що на світлій стороні Місяця переважають такі радіоактивні елементи, як уран і торій, при цьому вони майже не зустрічаються на темній стороні небесного тіла. «Розуміння походження локальних об'єктів на Місяці допоможе пояснити деталі формування природного супутника і умови життя на Землі під час цього процесу», - йдеться в дослідженні.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...