"Навіщо Кремль затіяв чергову Холодну війну", - російський журналіст

Холодна війна почалася офіційно 5 березня 1946 року виступом Уїнстона Черчилля у Фултоні, штат Міссурі. Рівно 75 років тому.

Про це у своєму блозі пише російський журналіст Артемій Троїцький, передають Патріоти України.

"Холодна війна. Придумав це словосполучення незадовго до того все той же неминучий Джордж Оруелл, написавши, що наявність у 2-3 наддержав ядерної зброї дозволить їм тримати один одного в напрузі і вести "війну без війни". Так і сталося. Подробиці ви знаєте.

Закінчилася офіційно Холодна війна в грудні 1989 року, коли про довгоочікуваний мир оголосили на острові Мальта Джордж Буш-старший і Михайло Горбачов. Другому з них зараз виповнилося 90 років. Наші вітання! Формально про капітуляцію СРСР заявлено не було, але очевидно, що східна наддержава програла: і геополітично, і економічно, і ідеологічно.

Тим більше, що слідом за Організацією Варшавського Договору незабаром припинив існування і сам Радянський Союз – заодно з плановою економікою і комуністичною моралю. Не встигли люди світу вдосталь насолодитися мріями про "кінець історії", як Холодна війна відновилася.

Якраз в черговому березні – цього разу 2014 року: Крим, Донбас. (В серпні 2008 року Захід, на жаль, прогавив фальстарт). Все повернулося: агресія, протистояння, стримування, санкції, видворення, бойкоти, п'яті колони, корисні ідіоти, шпигуни і далі за списком. Позиції РФ у Другій Холодній набагато слабкіші, ніж у Першій: немає ні країн-сателітів, ні глобальної ідейної бази (хіба що боротьба з гомосексуалізмом?); про економіку і технології я й не кажу. Шансів на перемогу теж немає.

Звідси просте, але фундаментальне питання: НА ХР*НА Кремль БУЛО ЗАТІВАТИ ДРУГУ ХОЛОДНУ ВІЙНУ?? (А те, що палієм виступила РФ, сумнівів не викликає). Будь-яка війна – це погано, але, знаючи підлу і цинічну людську породу, можна припустити, що у Другій Холодній є якісь бенефіціари. Кому це вигідно? Ось можливі варіанти.

1. Росія (країна і народ): катастрофічно невигідно! Падіння рівня життя, економічна стагнація, цивільний розбрат, ізоляція в "обложеній фортеці". Асортимент виключно для мазохістів!

2. Росія-еліта (олігархат і вище чиновництво): пересихання іноземних інвестицій, загасання бізнесу, санкції. Плюс закриті каліточки в американські коледжі, лондонські бутики і на Лазурний берег. Жити можна, але раніше було куди краще.

3. Росія-силовики: напевно, статус нових "господарів життя" приносить моральне задоволення. Але на хліб його НЕ намажеш – бездонні засіки для крадіжки і хабарництва дрібніють в силу загального зубожіння, та й відпочити в "олл інклюзив" вже не вийде.

4. Захід: одне нервування і збитки (крім сфери ВПК). Як славно було в нульові; як довго і старанно ми не звертали уваги і спускали росіянам з рук їх брудні фокуси! У справжніх, без лапок, русофобів, яких у світі не так вже й багато, є тверде переконання, що всі росіяни за своєю імперською натурою – хами, жлоби і агресори. І без того, щоб задирати всіх навколо вони в принципі прожити не можуть, навіть якщо їм самим же від цього гірше.

Я не поділяю таку точку зору. Тому варіантів відповіді на питання "кому потрібна ця війна?" у мене залишилося рівно два. Перший: вона потрібна особисто Володимиру Путіну – в силу, мабуть, його ментальних і/або психічних ускладнень. (Про інтереси держави або будь-яких ще раціональних міркуваннях, включаючи горезвісне "чіпляння за владу", мови, я думаю, не йде).

Тоді незрозуміло одне: як мало-мальськи розумні люди з його оточення – про народ я й не кажу – дозволили аж ніяк не видатному лідерові принести в жертву своїм маніакальним утіхам всю країну?

Другий варіант: це вигідно Китаю. Безсумнівно, максимальне ослаблення і розпад Росії, перетворення її, при будь-якому "незалежному" статусу де-юре, в сировинну колонію – бажаний і, при теперішньому перебігу справ, цілком реалістичний для Піднебесної результат Другої Холодної.

А Третю Китай вже буде вести з позиції сили, якщо вона взагалі знадобиться. Зверніть увагу: у двох останніх сценаріїв напрошується один цікавий спільний знаменник: Володимир Путін, як (свідомо чи несвідомо) китайський агент."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...