"Навіщо викидати те, що можна застосувати з користю?": Вчені з Сум зробили стаканчик для кави з ... кави

Ці харчові відходи в Україні широко не застосовуються для потреб господарства...

Слідом за екологічної посудом, в якому можна і випікати, і заварювати напої, і винаходом штучного сала студенти кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету на чолі з доцентом Дмитром Бідюком створили стаканчики з кавової макухи, передають Патріоти України з посиланням на КП в Україні. Далі - мовою оригіналу:

"Спрашивается - зачем? Чем бумажные стаканчики хуже - экосистему берегут, свойства напитка не изменяют.

- А почему бы и нет?! Ранее мы придумали белковые стаканчики, которые разлагаются в почве через 10-21 день и становятся удобрением для растений. Теперь пошли дальше и использовали кофейный жмых, - рассказывает ученый Дмитрий Бидюк. - Этот пищевой отход в Украине широко не применятся для нужд хозяйства. Иногда его используют для удобрения в домашних условиях, иногда как скраб для тела и лица, а так выбрасывают в мусор.

Но зачем, по мнению ученого, выбрасывать то, что можно применить с пользой, в первую очередь для кошелька. Выпили заварной кофе, собрали жмых, сделали специальный раствор, залили в форму, высушили. Вуаля! Стакан готов. Правда, сами обыватели такую посуду "слепить" не смогут - технология белкового стаканчика держится в секрете. Но их готовы делать на кафедре пищевых технологий.Неутомимый изобретатель Дмитрий Бидюк- Кофевар дает нам собранный жмых, мы изготавливаем кофейные стаканчики, возвращаем ему. То есть дополнительных исходных материалов не нужно, а цена за штуку получается 65-70 копеек, - уверяет Дмитрий Бидюк. - Кстати, эти же стаканчики можно снова переработать на новые.

Кофейные стаканчики хоть и тонкие с виду, но термостойкие и прочные. На ощупь шершавые, напоминают пемзу. Так что после использования можно ими и пятки потереть.

Хотя созданы стаканы специально для кофе, никто не запрещает вам пить из него и другие напитки. Например, молоко. Но если вы захотите, чтобы оно напиталось ароматом и вкусом кофе - молоко должно быть горячим."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...

Світла середа 2025: Традиції і заборони третього дня після Великодня

середа, 23 квітень 2025, 7:40

Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...