"Навіть якщо покладе півкраїни, Лукашенко не введе карантин", - білоруський лікар

МОЗ Білорусі постійно занижує реальні показники захворюваності на коронавірус в рази, переконаний медик.

Олександр Лобан

Реальна кількість інфікованих коронавірусом COVID-19 у Білорусі може наближатися до 60 тисяч, а кількість смертей - перевищувати 5 тисяч. Все це через низьку чутливість тестів, відсутність жорстких обмежувальних заходів і, головне, постійну брехню МОЗ Білорусі, який занижує реальні показники захворюваності в рази. Про це розповів білоруський лікар з Гродно Олександр Лобан, що пропрацював 16 років у Нідерландах, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

- Яка зараз реальна ситуація з коронавірусом у Білорусі?

- Я не можу сказати, скільки дійсно в Білорусі хворих на коронавірус Covid-19. Але, думаю, що цифру, яку зараз озвучує білоруський МОЗ, можна множити щонайменше утричі. Лукашенко сам сказав, що коронавірусні пневмонії зараз складають 30% від всіх зареєстрованих випадків цього захворювання. Але в даний час така епідемічна обстановка в країні і така низька - близько 60-70% - чутливість тестів, що практично кожна пневмонія повинна розглядатися як коронавірусна. Пневмонія, викликана іншим збудником, може зустрічатися зараз за рідкісним винятком.

Вони ж ставлять у діагнозах "неуточнена пневмонія", відповідно ці випадки не потрапляють в статистику по COVID-19. Наприклад, 5 травня офіційна цифра була близько 18,3 тисяч хворих. Її можна сміливо множити на три. Тому що на всіх рівнях, починаючи від районних лікарень, приховуються цифри. Журналісти не можуть дізнатися актуальну інформацію. Швидше за все, є сувора вказівка не розголошувати ці дані.

Кількість померлих зовсім не відповідає дійсності. Цифри, які дає МОЗ, - а 5 травня вони повідомили про 107 смертей - можна множити навіть не на 3, а на 5, на 7. У районних центрах десятки померлих. Але у людей фіксуються інші діагнози.

- Але ж Лукашенко сказав, що в Білорусі від коронавірусу ніхто не вмирає. Мабуть, це було сприйнято як директива.

- Вам просто в Україні важко уявити це все, тому що ви багато років живете в іншій інформаційній обстановці. Для мене це теж дикість. Я 16 років прожив у Нідерландах і тільки минулого року повернувся до Білорусі. Я можу подивитися на все свіжими очима. Білоруське суспільство просто просякнуте брехнею і страхом, як губка водою - на всіх рівнях.

Звичайно, вони сприйняли слова Лукашенка як директиву, і ніхто не наважиться йти проти. Вони навіть так і дають - що ці 107 людей померли від хронічних захворювань, які супроводжувалися коронавірусною інфекцією.

- Чому Лукашенко здійснює таку політику?

- А він робить все, що захоче. Він повністю розтоптав громадянське суспільство. Люди висловлюють свою думку у соцмережах, але йому наплювати на це. На виборах він намалює такі цифри, як йому потрібно, і не питатиме громадської думки.

Може для українців це шок, але в Білорусі спостерігачі не мають права підходити до виборчої комісії, коли там рахують бюлетені. Спостерігачі можуть сидіти тільки в кутку за 10 метрів, а якщо хтось наважиться підійти, його з міліцією забирають з виборчої дільниці.

Як кажуть, в шахи з голубом грати неможливо - він зіб'є всі фігури крилом, напаскудить на дошку і полетить. Так само і Лукашенко. Йому наплювати на все, він творить все, що хоче. Зараз йому хочеться бути найкрутішим пацаном на районі, який нічого не боїться.

- Як ви оцінюєте ситуацію з розвитком білоруської медицини? Тому що недавно мені знайома білоруска сказала - "Наші реаніматологи - боги".

- Рівень такий же, як і у всієї пострадянської медицини. Можливо, у Білорусі збереглася системність. Наприклад, в Україні санітарну службу розігнали.

Розвивається хіба що трансплантологія. Особливу увагу до неї приділяє Лукашенко, тому що вона приносить гроші. У Білорусі, наскільки я знаю, і згоди не треба питати у родичів померлого, щоб забрати у нього орган. Іноземці згодні приїхати і заплатити, умовно кажучи, 100 тисяч доларів, щоб не стояти в черзі у себе на батьківщині.

Але лікарі не боги. Тому я не думаю, що смертність в Білорусі може бути нижчою, ніж в середньому по світу. А все інше - від лукавого. Це фокуси зі статистикою. Лікарів змушують писати діагнози, наприклад, "помер від серцево-судинної недостатності", ще від чогось. Білоруська медицина не являє собою нічого видатного.

- Чим карантин і реакція на коронавірус у Нідерландах відрізняється від того, що відбувається у Білорусі?

- Я спілкуюся з колегами, і у мене син працює в одній з лікарень Амстердама. Там жорсткий карантин. Виходити можна, гуляти можна, але більше двох осіб збиратися не можна. У транспорті люди повинні знаходитися далеко один від одного. А в Білорусі цього взагалі немає - в футбол грають, масові заходи проводять.

Ну і, звичайно, медицина Нідерландів і Білорусі - це непорівнянні речі, хоч за оснащенням, хоч по відношенню до людей і проблеми.

- Білорусь часто порівнюють зі Швецією. У чому між ними відмінності?

- Офіційних випадків захворювання в Швеції більше. Там більше 20 тисяч хворих, а в Білорусі 18 тисяч (за даними на 7 травня, - "Апостроф"). Але за кількістю смертей у Швеції, де є реальна статистика, померлих близько 2,8 тисяч. І це дуже несприятлива статистика. Якщо порівняти Швецію, де живе 10 млн чоловік, з сусідніми країнами - Норвегією, Данією, Фінляндією - де застосовані жорсткі заходи, то Швеція має утричі більше смертей, ніж у цих трьох країнах разом узятих. Хоча загалом у цих трьох країнах населення становить близько 15 млн. Тобто це не найкращий шлях.

Але якщо порівнювати, то у Швеції в школу ходять діти зовсім маленького віку, яких батьки не можуть залишити вдома, а всі старшокласники та студенти переведені на дистанційне навчання. А в Білорусі всіх дітей буквально заганяють в школи, на них чинять тиск - ви не будете атестовані, не отримаєте оцінку за 4-ту чверть.

Крім того, в Швеції люди поінформовані. Вони бачать, що велика смертність, є небезпека - і це їхній вибір. А в Білорусі людей просто обманюють - дуже нахабно.

- Швеція брала за так звані "дзеркала" сусідні скандинавські країни, а Білорусь - Росію і Україну. Ми бачимо, що відбувається в Росії, де кожен день більше 10 тисяч уражених. А в Україні, наприклад, дуже мало тестують людей на COVID -19. І тому у нас теж є побоювання, що оцінки нашого МОЗ занижені.

- Не завжди кількість тестів - показник якості. Потрібно дивитися на кількість людей у стаціонарах; кількість людей у важкому стані; кількість людей на апаратах ШВЛ; кількість померлих. Робити масове тестування просто для того, щоб дізнатися кількість інфікованих - не завжди розумно. Тому що кожен забір тесту - це небезпека інфікування і для того, у кого беруть тест, і для лікаря. Тому що це забір мазка з носа, з горла. А якщо людина, яка бере тест, вже інфікована? А медпрацівників інфікованих чимало. А якщо навпаки - пацієнт інфікований.

Тому брати тест у людини, у якої немає симптомів захворювання - це не доцільно, якщо є такі жорсткі обмежувальні заходи, як в Україні.

Крім того, повторюся, чутливість тестів - 60-70%. Це означає, що у одного з трьох інфікованих на коронавірус COVID-19 тест не виявить захворювання.

- До чого призведе таке фривольне ставлення до карантину і чим закінчиться для країни?

- Важко передбачити, що буде. Білоруси - народ зовсім не бунтарський. Масові протести типу українського Майдану не можливі, зокрема й через епідемічну ситуацію. Лукашенко не відступить, це його персональна риса - він не вміє змінювати свої рішення і не мінятиме їх, навіть якщо покладе півкраїни.

Зараз у європейський країнах все йде на спад. І немає сумніву, що, бачачи ситуацію в Білорусі, там просто закриють кордони і людина з білоруським паспортом нікуди не зможе виїхати.

- Днями Лукашенко запросив Володимира Зеленського та Володимира Путіна на парад Перемоги. Навіщо?

- Я не знаю, що в голові у Лукашенка. Далеко не кожен психіатр розбереться, що у там відбувається - а я не психіатр. Я думаю, що він розуміє, що робить, і хоче показати, що він самий крутий хлопець на районі, а всі інші - боягузливі "ботанчики". Адже він розіслав запрошення всім главам колишніх радянських республік. Хоча, можливо, у нього вже патологічний стан, і він не здатен критично сприймати свої дії.

Але влаштувавши парад Перемоги, Лукашенко показує Білорусь як якусь дику країну, в якій вождь зі скляними цяцьками на шиї і пов'язкою на стегнах зі страусиного пір'я віддає накази слухняному племені, а воно виконує якісь ритуальні танці з бубнами. Лукашенко хоч і одягається в мундир незрозумілого кого - чи то генералісімуса, то чи ще когось з незрозумілими і не існуючими в армії погонами - але під цим мундиром висить намисто і пов'язка на стегнах.

Тому парад я порівнюю з ритуальними танцями дикого племені. І, звичайно ж, жоден майбутній інвестор, подивившись на це, не вкладатиме гроші в країну, керовану таким диким режимом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...