НБУ ввів обов’язкову ідентифікацію користувачів електронних грошей

Банки будуть перевіряти користувачів електронних грошей так само, як і при відкритті рахунків.

Національний банк осучаснив регулювання ринку електронних грошей та гармонізував його із законодавством України та Європейського Союзу в сфері здійснення фінансового моніторингу, повідомили у НБУ, передають Патріоти України.

"Тепер використання електронних грошей буде прозорішим, а користувачі електронних грошей — поінформованими та захищеними", — пояснив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Серед найважливіших ключових змін, передбачених новими правилами регулювання, такі:

– Необхідність ідентифікації користувачів електронних грошей

Банки повинні будуть здійснювати заходи з належної перевірки користувачів електронних грошей, у тому числі їх ідентифікацію та верифікацію, як і під час відкриття рахунків. Йдеться про клієнтів, які відкривають електронні гаманці, щоб купувати товари, платити за послуги тощо.

Крім того, перекази з використанням електронних грошей мають супроводжуватися інформацією про платника та отримувача.

– Установлення нових лімітів для операцій з електронними грошима

Для ідентифікованих та верифікованих користувачів електронних гаманців НБУ скасовує обмеження, встановлені раніше щодо сум електронних грошей, на які можуть здійснюватися розрахунки та перекази.

На поповнюваному електронному гаманці може зберігатися максимальна сума в розмірі 400 тис. грн; на непоповнюваному — 5 тис. грн.

– Посилення вимог до банків-емітентів електронних грошей щодо контролю за діяльністю комерційних агентів

Як і раніше, емітентом електронних грошей в Україні може бути лише банк. Небанківські фінансові установи та інші комерційні компанії можуть бути агентами та надавати послуги з розповсюдження електронних грошей, із поповнення електронних гаманців і здійснення розрахунків.

– Підвищення рівня захисту прав користувачів електронних грошей

Зокрема, банк-емітент зобов’язаний інформувати клієнта про створення електронного гаманця та отримати його згоду; не може надавати кредит із коштів, отриманих як передоплата за випущені електронні гроші; не може залучати комерційних агентів для випуску електронних грошей.

Повністю нові норми містяться у постанові правління НБУ № 133 від 11 вересня. Вона набирає чинності з 15 вересня 2020 року.

«Водночас Національний банк передбачив для банків комфортний перехідний період. Вони матимуть шість місяців для того, щоб розробити та подати регулятору зміни до правил використання електронних грошей та привести свою діяльність у відповідність до вимог нового регулювання», — додали у НБУ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...