"Не дав нажитися на дітях": Відомий спортсмен потрапив під прес чиновників

Відомий баскетболіст, зіткнувшись з неприпустимими діями чиновників і не бажаючи бути учасником злочинних схем, звернувся до СБУ. Але врешті його звільнили, до того ж за статтею.

У м. Кременчуку Полтавської області вибухнув скандал. Повернувшись до рідного міста, відомий баскетболіст Віктор Кобзистий вклав серце й душу в талановитих дітей і "реанімував" дитячо-юнацьку спортивну школу. А коли його намагалися залучити до схеми з розпилу – звернувся до правоохоронців. З огляду на те, що принциповий директор пішов проти міської влади, результат не змусив себе чекати – його звільнили. Ба більше, звинуватили... в розкраданні, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

У місто дитинства за покликом серця

Баскетболіст Віктор Кобзистий – майстер спорту міжнародного класу, багаторазовий володар кубка України, неодноразовий чемпіон і призер чемпіонатів України. У 2017 році він повернувся в місто свого дитинства – Кременчук, щоб розвивати спорт і особливо улюблений баскетбол.

Став директором комунального закладу фізичної культури і спорту "Кременчуцька міська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 2" (також – президент БК "Кремінь").

До роботи став з ентузіазмом. Насамперед сформував команду однодумців і колег, які були готові вкладати душу й серце в талановиту молодь.

Однак підтримки від міської влади Кременчука іменитий спортсмен не отримав. За словами Кобзистого, їх хвилювало тільки "освоєння коштів".

"Усе, що турбувало міську владу, – це те, щоб побільше коштів виділити на розвиток спорту та зміцнення матеріально-технічної бази і в найкращих традиціях ці кошти освоїти", – розповів Віктор Кобзистий.

Примушення до "миру"

Безпосередніми керівниками директора ДЮСШ були начальник управління молоді та спорту виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Олександр Мазур та заступник міського голови Кременчука Руслан Проценко.

Начальник управління молоді та спорту виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Олександр Мазур

Заступник міського голови Кременчука Руслан Проценко.

"Протягом моєї роботи на посаді директора жодна моя ініціатива не знайшла підтримки, але коли виділялися кошти на спорт, я постійно відчував "інтерес" керівництва. Мені вказували, де й що в кого купувати, за якою ціною і як. Тиск посилювався, а в разі моєї незгоди мені почали погрожувати звільненням з посади. У такий спосіб хотіли зробити слухняним", – розповідає Віктор.

Далі – більше. За словами Кобзистого, Мазур і Проценко почали вимагати від нього "здійснити злочинні дії".

Справа в тому, що ще в 2018 році в ДЮСШ № 2 було проведено ремонт. У спортивному залі встановили 12 металопластикових вікон. Роботи виконав ФОП Левицький Андрій Вікторович. Були підписані акти приймання виконаних будівельних робіт і переказані бюджетні кошти. Договірні відносини з зазначеним підприємцем закінчено, ніякої заборгованості не було.

Але далі трапився несподіваний поворот. За словами Кобзистого, чиновники вирішили повторно "встановити" вікна в дитячо-юнацькій спортивній школі. По суті – встановити на словах, а більш ніж 200 тисяч переказати "своєму" підприємцю.

"До початку 2020 року начальник управління молоді та спорту виконавчого комітету Кременчуцької міськради Олександр Мазур та заступник міського голови Кременчука Руслан Проценко, погрожуючи звільненням, зажадали від мене підписати договір підряду на виконання робіт із установлення в спортивному залі ДЮСШ № 2 металопластикових вікон на суму 210 229,88 грн із ФОП Левицьким Андрієм Вікторовичем, акти приймання виконаних будівельних робіт і переказати зазначеному ФОП бюджетні кошти", – розповів Віктор.

Ті самі злощасні вікна в кременчуцькій ДЮСШ №2

Цю вимогу заступник мера нібито мотивував тим, що за проведений ще у 2018 році ремонт перед Левицьким... не повністю розрахувалися. І що утворився "борг", який планується погасити шляхом укладення вказаного договору й подальшої оплати.

"Я розумів, що будь-яких робіт із заміни вікон виконувати не планувалося.

А під час підписання договору про такі роботи я стану співучасником злочину, 210 тисяч гривень просто буде присвоєно.

Коли я сказав моїм керівникам про те, що не хочу бути учасником злочинної схеми, на мене почали тиснути, пішли погрози. Начальник управління молоді та спорту Мазур тиснув на мене, щоб я подав на ім'я міського голови лист із проханням виділити додаткові кошти в сумі приблизно 210 тисяч гривень, щоб сесія Кременчуцької міської ради зазначені кошти виділила", – додав Кобзистий.

Він також показав смс-повідомлення, яке 23 січня цього року нібито надіслав йому Мазур.

Смс-повідомлення, нібито надіслані Мазуром Кобзистому

А 23 січня 2020 року на позачерговій сесії Кременчуцької міської ради було ухвалено рішення про перерозподіл бюджетних асигнувань, затверджених у галузі "Освіта" в місцевому бюджеті Кременчука.

До цього рішення є додаток, у якому зазначено, що кошти виділені на установлення 12 вікон – про які всі знали, що вони вже рік як встановлені.

Віктор Кобзистий вважає, що рішення було ухвалено для того, щоб міські чиновники змогли привласнити бюджетні кошти.

Під контролем правоохоронців

Розуміючи всю складність свого становища, директор дитячо-юнацької спортивної школи на початку березня 2020 р. звернувся із заявою про факт вимагання 210 тис. грн, які він мав би переказати на рахунки тієї організації, яка нібито встановить 12 вікон – хоча вони і так уже стояли.

"Я звернувся до управління служби безпеки в Полтавській області. За моєю заявою прокуратурою міста Кременчука було зареєстровано кримінальне провадження № 42020171090000038 від 12.03.2020 року за ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України.

І після цього я виконував усі вказівки співробітників управління служби безпеки в Полтавській області та прокуратури Кременчука, які проводили заходи з документування злочину за моєю заявою.

У зазначений період на мене постійно тиснув заступник міського голови Кременчука Проценко, щоб я слухняно підписав необхідні документи, які дозволять міським чиновникам привласнити 210 тисяч гривень", – заявив Кобзистий.

А далі всі дії Віктора Кобзистого проходили під повним контролем правоохоронців, до яких він звернувся.

Щоб задокументувати злочинні дії чиновників, 13 квітня після зустрічі з Проценком та чергового тиску директор ДЮСШ підписав договір про проведення робіт з установлення вікон, які й так уже стоять. Однак з'ясувалося, що діяльність того ФОПа було припинено, з казначейства відкликали договір, і 14 квітня був підписаний новий – з іншим підприємцем.

"21 квітня року мною і ФОП Дарійчук А.Ю. були підписані акти приймання виконаних будівельних робіт, на підставі яких 23 квітня 2020 року з рахунку Кременчуцької ДКДЮСШ №2 на рахунок ФОПа були переказані бюджетні кошти в сумі 210 229,88 гривень за нібито виконані роботи, які насправді не виконувалися", – додав Віктор.

Він ще раз підкреслив, що всі його дії проходили "з повним супроводом правоохоронців". Розголошувати подробиці Кобзистий зараз не може згідно із законом.

СБУ і прокуратура "стали осторонь"

Віктор, звичайно ж, розраховував, що вже тепер можна видихнути. За його словами, були отримані вагомі докази протиправних дій чиновників.

"Я сподівався, що правоохоронці дадуть належну правову оцінку діям злочинного угруповання – заступника міського голови Проценка, начальника управління молоді та спорту Мазура (і підприємця Дарійчука), які вимагали гроші за проведення робіт, яких фактично не було.

Але час йшов і я зрозумів, що кримінальне провадження за моєю заявою не розслідується належним чином, і осіб, які вчинили злочин, не притягають до кримінальної відповідальності.

Зате 23 червня я був звільнений з роботи за нібито порушення фінансово-господарської діяльності. Ось так правоохоронна система захищає права своїх громадян", – додав Віктор Кобзистий.

Віктор уже звернувся зі скаргою до генерального прокурора й подав до суду через незаконне звільнення.

Скарга на ім'я генпрокурора

Однак і це ще не все.

Далі буде...

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...