Не забудьте почастувати свого вчителя: День пророка Наума. Традиції, що прийнято, а що не можна робити 14 грудня

14 грудня православна церква відзначає День пам'яті святого пророка Наума.

Святий Наум є одним з дванадцяти малих біблійних пророків, він написав Книгу пророка Наума, сьому серед книг "малих пророків". Детальніше про свято, його історію, традиції і заборони – передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

День пам'яті пророка Наума: історія

Святий пророк Наум був родом із села Елкоша в Галілеї. Жив він у 7-му столітті до Різдва Христового. Його ім'я означає "Той, що втішає" і, можливо, є зменшеною формою від імені Неємія ("Господь утішить").

Обставини життя пророка маловідомі. Він помер на 45-му році і був похований в своїй рідній землі.

Старозавітна книга Наума була написана в період між падінням Фів і падінням Ніневії – між 663 і 612 роками до нашої ери.

Книга пророкує загибель ассірійського міста Ніневії за беззаконня, хулу ассірійського царя Сеннахіріма на Бога і за руйнування Ізраїльського царства.

День Наума: традиції

З давніх-давен пророк Наум вважається покровителем учнів, за що його і прозвали Грамотієм.

В Україні, за традицією, на свято Наума, 14 грудня, починалися заняття в дореволюційній школі. Кожен учень приносив до школи горщик каші і повинен був почастувати вчителя.

А оскільки вчитель не міг з'їсти стільки каші, то всі витягали з-за халяви чобота по ложці і до трапези приступали всі.

Народні прикмети в День Наума

Якщо в День Наума зірки світили яскраво, це означало прихід морозів. Гучне каркання ворон віщувало снігопад. Глухий гавкіт собак – до хуртовини. Хмари проти вітру пливуть – до похолодання. Північний вітер у день Наума також віщував сильне похолодання.

Якщо 14 грудня місяць у рукавицях (з боковими стовпами), то вдарить мороз, а якщо "на спинці лежить" – до потепління.

Також вірили, що народжені 14 грудня в майбутньому будуть багатими і щасливими.

День Наума: що не можна робити

Раніше вважалося, що під час уроків не можна їсти, інакше вивчене заїж. А книгу не можна залишати відкритою – а то все, що вчив, забудеш.

Також люди вірили, що пророк Наум і дурну голову наведе на розум.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...