"Не заздрю будь-кому, хто б не став президентом. З тією ситуацією в економіці та енергетиці - там вигрібати дуже багато", - Землянський

Експерт вважає, що уряд тільки імітує роботу, знизивши ціну на газ.

Валентин Землянський

Кабінет Міністрів України від 3 квітня дозволив НАК "Нафтогаз України" знижувати ціну для побутових споживачів, якщо кон'юнктура газового ринку демонструє зниження цін на газ для промисловості. У "Нафтогазі" заявили, що знизили вартість кубометра газу для населення на 17 копійок. Водночас раніше Кабмін прийняв рішення підвищити з 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення на 23%, до 8550 гривень за 1000 куб. м. А згідно з меморандумом між Україною та МВФ у рамках нової програми співробітництва, ціна на газ для населення повинна знову підвищитися з 1 травня 2019 року.

Так, скільки українці платитимуть за газ, і як зниження ціни вплине на тарифи на опалення, розповів експерт з питань енергетики Валентин Землянський, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

- Кабмін 3 квітня ухвалив постанову, яка дозволяє НАК "Нафтогаз України" знизити ціни для споживачів газу на 17 копійок. Це пов'язано зі зниженням закупівельних цін на європейському хабі чи є й інші чинники?

- Дуже цікава ситуація з цим зниженням. Вони прийняли постанову, яка, по суті, діє паралельно з постановою №867, яка була прийнята в листопаді. Тобто тепер у нас дві постанови, якими регулюються ціни. Формально йдеться про те, що ціна на хабі знизилася, тому з "панського плеча" можуть знизити ціну на 17 копійок, але не вище, ніж передбачено в цій постанові №867, тобто 8550 гривень.

Більш того, як я розумію, ситуація буде розвиватися таким чином. Поки ще не скасована постанова №867, то в травні ця верхня планка, як і планувалося, підніметься до 9700 гривень за куб. Тобто вище цієї планки НАК не може продавати, нижче - може. По суті, це продовження тієї ж політики, що і була, - чиста імітація. Тому що вона ніяк істотно на платіжках людей не відіб'ється, оскільки влітку газ використовується тільки на підготовку, максимум - на варення, тобто немає великого обсягу споживання.

Більш того, останні два місяці були дуже показові - зростання заборгованості. Це якраз було пов'язано з цінами на газ, на тепло, на гарячу горілку і відсіканням половини субсидіантів.

- Тобто ця ініціатива Кабміну на суми, які будуть приходити людям у платіжках, істотно не вплине?

- Отримаєте платіжки на 17 копійок менше.

- А чи повинні, навіть після цього незначного зменшення, переглядати тарифи на гарячу воду?

- Так. Але, по-перше, НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, - ред.) не встигне. По-друге, думаю, їм потрібні роз'яснення, за якою саме постановою рахувати. Більш того, якщо в травні НКРЕКП перегляне тарифи, швидше за все, буде рахувати за верхньою планкою, тому що їм потрібно пройти процедуру, підготувати постанову, у них, умовно, є готова постанова по 8550 гривень за куб, вони можуть до неї повернутися, і підготують постанову по 9700, тому що до цього їх зобов'язує чинне законодавство. Вони повинні пройти півторамісячну процедуру, місцеві ради на них зараз переклали більшу частину обов'язків.

- Чи відповідає уряд і "Нафтогаз" за ті цифри, які накручують у тарифі зверху облгази?

- Звичайно ж, відповідають. Є НКРЕКП, і облгази не можуть гратися з тарифами як їм захочеться. Нещодавно була інформація, що облгази судяться щодо компенсації з НКРЕКП, яка їх штрафує, потім вони знову судяться, тому що є неврегульоване питання з обліком газу. І варто сказати, що НКРЕКП оперативно реагує, коли в платіжці сума вище, ніж це було передбачено в тому тарифі, який надається.

- Чи могло відбутися зниження ціни на газ без переговорів із МВФ?

- Це питання могло обговорюватися, тому що ціни реально змінюються. Ми перебуваємо в умовах політичної турбулентності, і ніхто не може сказати, що буде через місяць.

- От саме в травні має бути планове підвищення ціни на газ, згідно з домовленостями з МВФ?

- У той час коли всі чекають президента в особі Володимира Зеленського, я йому не заздрю. Хоча, будь-кому, хто б не прийшов. Тому що з тією ситуацією в економіці та енергетичній галузі - там вигрібати потрібно буде багато, і щигликом пальців неможливо буде ситуацію поміняти.

- Чи відбудеться все-таки підвищення ціни на газ на 24%?

- Я думаю, це станеться автоматично, тому що це передбачено в постанові Кабміну, якщо нічого не станеться, і ця постанова не буде скасована. Якщо президентом стане Зеленський, він потрапляє в такий клінч - йому потрібно буде налагоджувати відносини з Верховною Радою, Кабміном, вирішувати кадрову політику, тому йому буде явно не до того, щоб займатися цими питаннями. І за великим рахунком, він не має права давати подібні вказівки щодо перегляду ціни на газ. Тому підвищення відбудеться, а далі вже питання: чи будемо ми переглядати принципи ціноутворення всередині країни, чи все піде по накатаній, і це буде шлях в нікуди. Навіть якщо дивитися по зростанню заборгованості, це призведе до фінансового колапсу галузі і житлово-комунального господарства в цілому, тому що обороту немає, гроші не приходять на підприємства і не дають можливість вести операційну діяльність.

- Якщо в Україні буде новий президент, уряд, можливо, що з Росією на офіційному рівні відновляться переговори з газових питань? Чи без політичної частини (тема Донбасу, Криму) це неможливо?

- Уже зараз без російського фактора можна обговорювати ціну на газ. Друге, навіщо потрібен російський фактор? Потрібно збереження транзиту, потрібно розуміти, в якому форматі буде функціонувати наша газотранспортна система з правової, технічної точки зору, з ресурсної - який обсяг газу буде проходити, тому що без цього нічого неможливо планувати. Так влаштовано, що газопостачання в Україні зав'язано на транзит газу через українську газотранспортну систему. У будь-якому випадку в середньостроковій перспективі нам потрібно буде виходити на якісь переговори і якось це питання регулювати.

Але якщо ми говоримо про ціну на газ, то у нас достатньо ресурсів, щоб зіграти в мінус і скоротити. Я не думаю, що реальний тариф, який дійсно необхідно буде встановити, буде таким, про який говорили політики в передвиборному процесі. Якщо серйозно говорити про галузь, то думаю, реальний тариф буде близько 5 гривень, тобто 5000 гривень за куб. метр. Ось це, більш-менш, економічно обґрунтовано.

- Це істотно нижче, ніж зараз.

- Так, і при цьому вистачить усім. Адже якщо ми зараз подивимося на структуру тарифу, то 72% - це НАК. А стандартна ситуація була 30-35%, тому потрібно скорочувати ціну газу як товару і розуміти, що потрібні гроші на роботу тих же облгазів, нам потрібно піднімати інфраструктуру, нам потрібно вирішувати питання з лічильниками і багато інших питань. Звичайно, ця ціна істотно нижча, більш того, це торкнеться бюджету, тому що на субсидії не потрібно буде виділяти такі шалені гроші. Люди самі зможуть платити за тарифами, і на субсидії вже не претендуватимуть 60% громадян, а скажімо, 30%.

Скорочення витрат бюджету, платіжна дисципліна тощо - це поетапні питання, їх за один місяць не вирішити. А після цього треба переходити на прямі переговори, це те, про що говорив Бойко, коли вони поїхали в Москву, що можна піти на 25% нижче Європи. Але там є і свої нюанси, "Газпром" - це ще ті персонажі. Але якщо виходити з того, щоб відштовхуватися від середньоєвропейських цін, давати ціну на 25% дешевше, тоді, так, тим більше, у нас є досить багато аргументів для переговорів.

При усьому моєму скептичному ставленні до команди Коболєва, проте, переговорні позиції вони створили шляхом стамбульських позовів. Адже проблема в тому, що представники "Нафтогазу" стоять у глухому куті: "Газпром" хоче позасудове регулювання, а Коболєв каже, що ми не будемо регулювати без Стокгольма. Варіантів дуже багато. Питання в тому, чи готове буде нове керівництво України виходити на прямі переговори, тому що, якщо ми підемо цим шляхом, я думаю, політика підтягнеться. Без вирішення політичних питань ми все одно не вийдемо з цієї ситуації. Але питання в тому, чи хочемо ми знайти точки зближення і обернути ситуацію собі на користь.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...