Не зупинятися на досягнутому: В Україні значно знизилась незаконна вирубка лісу

Незаконна рубка – це заготівля деревини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів.

Станом на 4 листопада 2020 року у підвідомчих Державному агентству лісового та мисливського господарства лісах незаконні рубки складають 45 тисяч кмб. Натомість у 2019 році ця цифра сягала 118 тисяч кбм. Про це повідомляє пресслужба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, передають Патріоти України.

“Відрізнити, коли ліс рубають із порушенням законодавства, а коли ні, важко, тому активісти, з одного боку, можуть блокувати цілком легальні заготівлі, з іншого боку, не можуть нічого вдіяти у випадках очевидних порушень”, – йдеться у повідомленні.

Незаконна рубка – це заготівля деревини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів.

За лісовим законодавством спеціальним дозволом на використання лісових ресурсів, проведення інших рубок та робіт, пов’язаних і не пов’язаних із веденням лісового господарства, є лісорубний або лісовий квиток (стаття 69 Лісового кодексу України), йдеться у повідомленні.

Дерево, зрубане без лісорубного квитка є як таким, що добуте незаконним шляхом.

Відповідно до додатку 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» обчислюється розмір стягнення для сплати його лісопорушником. Наприклад, за незаконно зрубане дерево – діаметр пня якого становить 26,1-30 см – лісопорушник сплатить біля 4,5 тисяч гривень майнової шкоди.

Окрім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка» лісопорушник (фізична особа) сплатить ще й штраф – від 510 грн до 1020 гривень.

“Санітарні рубки є частиною комплексу профілактичних заходів, які здійснюються з метою збереження стійкості насаджень, запобігання розвитку патологічних процесів у лісі, зменшення шкоди, що завдається шкідниками, хворобами, ліквідації наслідків аварій та стихійного лиха.Заходи з поліпшення санітарного стану лісів плануються і здійснюються на основі матеріалів лісовпорядкування, а також санітарних та лісопатологічних обстежень, а в межах природно-заповідного фонду – відповідно до вимог проектів організації територій та об’єктів природно-заповідного фонду та/або положень про них з урахуванням специфіки, ступеня та періоду пошкодження насаджень, біології деревних порід, шкідників та збудників хвороб лісу», – пояснив головний спеціаліст Відділу охорони і захисту лісів Державного агентства лісових ресурсів України Леонід Ільченко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...