"Небезпечно для всієї Європи": Дипломат прогнозує "метановий Чорнобиль" на Донбасі

Крім того, він нагадав про об'єкт «Кліваж», де в 1979 стався підземний ядерний вибух в мирних цілях потужністю 0,2-0,3 Кт в тротиловому еквіваленті.

Руйнування інженерної структури на непідконтрольній Україні частині Донбасу дуже небезпечно не тільки для України, але і для всієї Європи, так як в деяких місцях ОРДЛО поховані ядерні відходи. Про це розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України Олександр Чалий, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

За його словами, якщо ситуація вийде з-під контролю і метан в промислових масштабах піде в атмосферу, рівень збитку екології можна буде порівняти в аварією на Чорнобильській АЕС: «Якщо метан в промислових масштабах піде в атмосферу - це буде метановий Чорнобиль».

Чалий нагадав, що поруч з ОРДЛО знаходиться Запорізька АЕС, в зв'язку з чим тема водного балансу Донбасу має особливу чутливість. Він висловив думку, що забруднення води сприяє поширенню вірусних захворювань - і зараз це дуже актуально, враховуючи пандемію коронавірусу. Крім того, він нагадав про об'єкт «Кліваж», де в 1979 стався підземний ядерний вибух в мирних цілях потужністю 0,2-0,3 Кт в тротиловому еквіваленті.

Чалий додав, що «страшний екологічний імператив» може стати шляхом для дипломатичного прогресу в питанні Донбасу і ця тема може звучати навіть на зустрічах в «нормандському форматі».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...