Недолокдаун по-українськи: "Відпочивальники привезуть коронавірус із гір у сім'ї та офіси", - ізраїльський лікар (відео)

Це гра в російську рулетку...

Низька статистика щодо коронавірусу в Україні може бути пов'язана з кількома причинами. Невелика жменька людей, що дозволила собі відпочинок на Новий рік у горах, може привезти вірус в офіси та сім'ї. Людям, що перенесли COVID-19, все-таки слід носити маски. Про те, чи залишиться цей вірус із людством назавжди, ми дізнаємося за пів року. Про це розповів лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Чи є коронавірус на гірськолижних курортах

Туди поїхали люди безсимптомні. Могли поїхати ті, які почуваються здоровими, але є переносниками COVID-19, через те, що інкубаційний період – у середньому 5 днів, а симптоматика починає з'являтися тільки через 11. Ці 6 днів періоду "вікна", коли людина заразна, але симптомів не відчуває. Приїхав, позаражав, поїхав...

Там через масові скупчення люди могли заразитися. Повернувшись додому через 5-7 днів або через 1-2 тижні, вони відчують лише перші симптоми. Ми пам'ятаємо про інкубаційний період. Тому люди приїхали в гори здоровими, а коли поїдуть звідти через певний час – виявляться хворими. Ви побачите, чи буде зростання захворюваності за 2-4 тижні. Якщо так, то причина – новорічні свята.

На жаль, не всі в Україні можуть поїхати в Буковель або до Львова на свята через економічну ситуацію. Ми бачимо величезні черги на гірськолижних курортах – це навіть не 10% від усього населення. Але ця невелика жменька людей привезе вірус в офіси, на робочі місця, додому.

Чому в Україні низька статистика з COVID -19

Я думаю, що люди рідше звертаються до лікарів. Тим паче, що працює ще і "народна медицина": дружина лікує чоловіка, чоловік – дружину. І якість тестів могла бути ліпшою. Це гра в російську рулетку: то так, то ні.

Дуже багато людей в Україні перехворіло, і швидкість зростання захворюваності може бути меншою. Але водночас лікарні у вас все одно дуже сильно переповнені.

Якщо хворобу перенесла якась частина населення, яка більше переміщалася, це знизило відсоток хворих зараз. Але я не думаю, що у вас перехворіло 70% населення. Тому це може бути уповільненим і довгим процесом.

Вакцинація в Ізраїлі йде повним ходом

В Ізраїлі зробили більше за всіх вакцинацій в розрахунку на душу населення. У нас дуже добре розвинена система охорони здоров'я. У нас дбайливо ставляться до своїх громадян, особливо до літніх. Тому всі сили кинуті на це.

Чому ж багато заражень? Ми докладаємо чимало зусиль, щоб виявляти ланцюжки заражень, зокрема й цифровими методами, через мобільний зв'язок і велику кількість тестів.

Але водночас в реанімації у нас переуває всього 293 людини. Для Ізраїлю це – ніщо. Ми цього взагалі не відчуваємо.

По-перше, треба не забувати, що повний імунітет з'явиться у більшості людей за місяць, після другого щеплення. По-друге, у нас типу карантин, але насправді це не такий карантин, як був першого разу, що скоротив кількість захворілих. Це лайтовий карантин. Попри те, що носять маски, все одно контактів дуже багато. Люди втомилися.

По-третє, зростання спостерігається не скрізь. В основному, це зростання серед ультраортодоксальної громади й арабського населення, серед менш свідомих груп, у яких менше доступу до інформації.

Вакцина з Ізраїлю могла контрабандою потрапити в Україну?

Я думаю, цю справу з'ясовуватиме поліція. Міністр охорони здоров'я Юлій Едельштейн сказав, що це неможливо з технічної точки зору. Я нікого не звинувачую, я не хочу сказати, було чи не було, я лікар, але на сайті Pfizer написано, що за температури +2...+8 градусів вакцина зберігається до 5 діб.

Якщо теоретично з будь-якої країни сісти на чартер, летіти 3 години, то ще спокійно можна щеплювати людей протягом 5 днів. Чи можна було теоретично це зробити в Ізраїлі? Звісно, теоретично можна. Скільки людей щеплено в Ізраїлі? 1 млн 750 тисяч. Одна баночка – на 5 осіб, тобто 350 тисяч баночок розміром з годинниковий циферблат. 10 баночок – це маленька коробочка.

Тести в цій ситуації не покажуть, щеплена людина чи ні. По-перше, навіть після першого щеплення антитіла є в 60%, вважайте 50/50. По-друге, існують спецтести, якими можна перевірити антитіла тільки через кілька місяців.

Треба не забувати, що є людський фактор і в теорії це можливо. Чи було це зроблено на практиці – нехай розбираються правоохоронці.

У кого ризик померти від коронавірусу найбільший

Портрет людини, для якої коронавірус найбільш небезпечний – це чоловік, повний, літній, з хворобами серця, з гіпертонією і цукровим діабетом. Смертність серед цієї групи ризику вища в 2-4 рази, залежно від ризик-факторів.

Коронавірус – це ураження всіх систем і органів. Зокрема, це ураження нервової системи, включно з клітинами мозку. Хвороби серця – це фактор ризику, тому що резерви в людини з такими захворюваннями набагато менші, ніж у здорової.

Та сама терапія при COVID-19 пов'язана з певними ліками, які можуть давати ускладнення на хворі органи. Тому до людей із ризик-факторами всю терапію потрібно застосовувати набагато тонше.

Наприклад, якщо людині 80 років, я не буду давати їй ті самі ліки, які я можу призначити своєму однолітку. Їй треба все давати на кінчику голки. Тому що будь-якою своєю дозою ти можеш відправити людину на той світ.

Чи потрібно носити маски тим, хто перехворів

Я думаю, що як такої медичної необхідності в цьому немає, але є ще така річ, як громадянська свідомість. Поки не всі щеплені, поки ми не знаємо, скільки буде триматися імунітет, щоб не було поділу закону, треба носити маску.

Я сам ношу маски багато років, як і багато хто з лікарів – різні маски, з різними характеристиками. І можу сказати, що шкоди від них немає. Маски носять і онкологічні хворі, і діти, і жодних проблем. А користь від них є, тому що коронавірус має повітряно-крапельний шлях передачі.

Тому носіть маски не для себе, а для своїх родичів, щоб їх уберегти.

Коли можливе повернення до нормального життя

Через пів року після початку вакцинації ми побачимо, скільки реально діятиме імунітет. Наприклад, в Ізраїлі такими темпами до березня всі будуть вакциновані. Ми побачимо, чи піде коронавірус, чи ми будемо жити з ним завжди.

У певному сенсі Ізраїль – піддослідний кролик. Нічого страшного в цьому немає, всі ліки рано чи пізно випробовуються на людях. Спочатку я теж скептично ставився до цього, бо не вірив, що за такий короткий час можна винайти вакцину. Але коли вивчив або, так би мовити, оновив свої знання в біології, мікробіології, біохімії та інших предметах, вивчив деякі книги більш глибоко, вивчив структуру цієї вакцини, її механізм дії, проведені дослідження, – все в мене стало на свої місця.

Згодом підійдуть і певні лікарські засоби, які пройдуть випробування на безпеку й допомагатимуть у разі COVID-19, у разі цитокінового шторму тощо. Але більшою мірою це будуть не ліки від коронавірусу, а від наслідків, які він викликає.

У вас немає довіри до уряду, медиків... Скажуть, проплачений лікар – продажний. Люди скрізь шукають підступ, я б навіть сказав, що по собі судять. Я відповім на це теж. Мені особисто фінансово не вигідна вакцинація, тому що я є головним із клінічного дослідження препаратів від цитокінового шторму і постковіду в компанії "Libipharm" і "Фармасет". Але я скажу: близької людини у смерті за жодні гроші не викупиш. Отож, будьте добрішими, як сказав Янош Корчак, не всі люди покидьки...

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...