Неочікувані суми: Стало відомо, скільки українці заробляють на равликах (фото, відео)

Равликові ферми – це один із найстрімкіших за розвитком сільськогосподарських трендів останніх років. Молюски показують неймовірні показники в Україні, коли йдеться про окупність перших інвестицій.

Равликові ферми почали з'являтись кілька років тому, а тепер уже існує окрема асоціація виробників равликів, яка об'єднує 86 ферм у 19 областях, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Хто купує равлики

Делікатес у мушлі рідко побачиш на святковому столі українця. Звідки ж тоді попит? Головний ринок збуту – це Західна Європа. За рік тут споживають кілька десятків тисяч тонн молюсків, а хотіли б і більше. Ринок заповнений на 70% і, схоже, українці радо готові заповнити нішу. Клімат наш підходить, землі достатньо, як і сировини для годування.

Наразі потужності України невеликі – до 400 тонн равликів у рік. Водночас переробні заводи в Європі радо приймають партії і на 600 тонн. За такі масштаби обіцяють вищу ціну і, що не менш важливо, тоді українці зможуть продавати свій товар напряму французам та італійцям, уникаючи посередників, а це переважно польські чи латвійські компанії.

Такі умови породили ще одну особливість равликового бізнесу в Україні. Тут фермери не конкуренти, а радше компаньйони. Першопрохідці, які налагодили роботу власних ферм, готові ділитися секретами: записують ролики у YouTube та запрошують до себе на навчання.

Чи важко вести равликовий бізнес

Якщо вам здалося, що догляд за фермою – не бий лежачого, то мусимо розчарувати. Власники такого бізнесу відпочивають хіба що в грудні-січні, коли їхні підопічні впадають в анабіоз.

Приблизно з середини лютого в розпліднику піднімають температуру до 17 градусів і починається новий цикл, що триватиме аж до жовтня. Один равлик за рік може дати потомство, яке, подорослішавши, сягне 35-ти кілограмів. До того ж равлики – гермафродити, тож після спарювання обидва продовжать свій рід.

Скільки можна заробити на равликах

Тут ви працюєте за гривні, а продаєте в євро – так коротко озвучують головну перевагу равликового бізнесу. Кілограм живих молюсків коштує приблизно 3,5 євро, тоді як одна ферма продукує кілька десятків тонн. Інший продукт – равликова ікра, ціна якої становить тисячу доларів за кілограм.

Якщо Європа приваблює гуртовими продажами, то в роздріб найвигідніше равликів продавати українським ресторанам та супермаркетам. Тоді молюск коштуватиме майже удвічі дорожче. Бракує тільки попиту, адже українці з'їдають лише 10% равликів. Тож фермери часто відкривають дегустаційні зали, аби допитливих відвідувачів перетворити на майбутніх клієнтів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...