Несподівано зняли з порядку денного: Рада так і не прийняла сьогодні закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Представник Кабміну в парламенті Ірина Верещук пояснила, що проект відкладений на кілька тижнів, оскільки нардепи з фракції "Слуга народу" розійшлися в думці щодо окремих пунктів законопроекту, "які можуть мати різне тлумачення".

Парламент не поставив 3 жовтня останню крапку в питанні кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, передають Патріоти України.

Відповідний законопроект №1310 3 жовтня мали розглянути на засіданні Верховної Ради у другому читанні і в цілому. Але несподівано його зняли з порядку денного.

У кулуарах Верховної Ради представник Кабміну в парламенті Ірина Верещук пояснила, що проект відкладений на кілька тижнів. Вона пояснила, що нардепи з фракції "Слуга народу" розійшлися в думці щодо окремих пунктів законопроекту, "які можуть мати різне тлумачення". Які саме це пункти, Верещук не уточнила. Нібито, щоб потім окремо не голосувати ще й поправки, вирішили поки відкласти остаточне прийняття закону.
Інцидент з законопроектом прокоментував на Facebook глава громадської організації "Центр протидії корупції" та член Громадської ради при Антикорупційному бюро Віталій Шабунін. За його словами, за 12 років роботи з ВР він з таким явищем стикається вперше. "Я не жартую. Спікер просто пропустив це питання порядку денного, перейшовши до наступного законопроекту. Без жодного пояснення. Без голосування ... А так можна було? Тільки корупціонери можуть бути проти покарання за незаконне збагачення. Чого боятися чесному депутату?" - написав Шабунін.
Нагадаємо, законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, правда, під іншим номером 10461, з'явився в парламенті ще 17 липня. Президент Володимир Зеленський подав його в надії на те, що колишній склад Ради збереться на позачергове засідання Ради і оперативно проголосує. Але цього так і не сталося.
В кінці серпня проект відкликали. А новому складу парламенту запропонували відредаговану версію під номером 1310. Її народні депутати і прийняли в першому читанні 11 вересня, проголосувавши також за прискорену процедуру підготовки до другого читання.
Законопроект після першого читання прописував кримінальний термін (від 5 до 10 років) за незаконне збагачення на суму понад 14,4 млн гривень (15 тисяч неоподатковуваних мінімумів). Причому відстежувати незаконні активи пропонувалося заднім числом (за три роки перед вступом закону в силу), що розкритикували юристи, - адже закони не повинні мати зворотної сили.
Також у варіанті після першого читання є пункт про якусь "гарячу лінію ДБР", куди пильні громадяни можуть скаржитися на корупціонерів. Під час розслідування таких справ ДБР зможе накладати арешт не тільки на майно самих корупціонерів, але також і на власність членів їх сімей, пов'язаних осіб та ін. Причому, заарештовувати майно і передавати його АРМА зможуть навіть без повідомлення власників.
Найбільше депутатів зачепила сума, після якої за незаконне збагачення загрожує "уголовка". Саме з приводу неї велися найбільш запеклі суперечки на першому читанні. "Голос" навіть подав до парламенту альтернативний проект, де пропонується знизити "порогову суму" до 3 млн гривень. Певного компромісу вдалося досягти до другого читання. В останній редакції фігурує вже сума в 6,5 млн гривень.
Але зате знову змінилися терміни, за які рахуватимуть незаконне майно. У проекті після першого читання зазначено, що це чотири роки. До другого читання корупціонерам зрізали рік, тобто тепер в проекті вказано три роки. І це як раз той термін, який пропонувалося брати в розрахунок в найпершій версії проекту від Зеленського - №10461.
Важлива поправка, яка з'явилася до другого читання, - за визначенням законних доходів. У варіанті після першого читання було зазначено, що такими можна вважати зарплату, роялті, гонорари. У версії до другого читання до переліку додали ще й гроші на банківських рахунках.
Залишилися також лазівки, на які вже вказували юристи. "Там є важливе уточнення: активи повинні все ще знаходитися у власності фігуранта. Таким чином, оскільки законопроект був прийнятий тільки в першому читанні, у потенційних порушників є час переписати активи, які можуть бути визнані незаконними, на родичів або знайомих", - пояснював керуючий партнер АО "Радзієвський та Яровий" Юрій Радзієвський. А так як фінальні терміни прийняття законопроекту в цілому відсуваються, часу на те, щоб "підчистити кінці", у чиновників стало ще більше.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...