Несправний неліквід: Індія планує замінити російські ракети на своїх винищувачах на європейські (фото)

Військово-повітряні сили Індії (IAF) збираються замінити радянські та російські ракети «повітря-повітря» Р-77 (РВВ-АЕ) та Р-73 для винищувачів Су-30 МКІ на більш сучасні західні аналоги.

Вже через 2 роки російські винищувачі Су-30МКІ ВПС Індії можуть бути переозброєні новими ізраїльськими ракетами «повітря-повітря» Rafael I-Derby-ER, після того, як 27 лютого цього року нові винищувачі виявилися неспроможні на відповідь американським винищувачам Lockheed F-16C Block 52 Fighting Falcon ВПС Пакистану через обмежену дальність ракети російського виробництва Р-77, передають Патріоти України з посиланням на індійське видання New Delhi Television Limited (NDTV).

Модернізована ізраїльська ракета «повітря-повітря» середньої дальності Rafael I-Derby-ER. Презентація на виставці в Парижі у 2015 році

Нагадаємо, у лютому ц. р. між Пакистаном та Індією сталося чергове загострення, яке вилилося в обопільні нанесення авіаударів по територіях обох країн. Перший масований удар по таборах бойовиків ісламістських терористичних угруповань, які знаходилися на території Пакистану, завдали сили IAF 26 лютого. У відповідь Пакистан завдав демонстраційний удар по території Індії. Під час цього індійські ВПС намагалися збити пакистанців, однак в наслідок короткого бою, де з однієї сторони були винищувачі F-16 та JF-17 Block 1, а з іншого МіГ-21біс UPG (Bison) та Су-30 МКІ, був збитий один з індійських МіГ-21, а його пілот потрапив у полон.

Модернізований винищувач МіГ-21біс UPG (Bison) ВПС Індії з російськими ракетами «повітря-повітря» малого радіуса дії Р-73

«ВПС Пакистану здивували IAF запустивши ракети «повітря-повітря» зсередини окупованого Кашміру», - розповів Самір Джоши, один з індійських ветеранів.

Винищувачі F-16C/D Block-52 ВПС Пакистану з ракетами «повітря-повітря» середньої дальності Raytheon AIM-120C-5 AMRAAM

Серед індійських літаків було два сучасних російських Су-30МКІ в які пакистанці запустили декілька американських ракет середньої дальності AIM-120 C5 AMRAAM з відстані у 100 км. Індійські Су-30МКІ врятувалися, але не змогли відповісти F-16 ВПС Пакистану, через недостатню дальність власних ракет Р-77. Джерела ВПС Індії повідомили, що російські ракети середньої дальності не відповідають їх рекламним дальності (до 110 км) і не можуть вразити цілі, які знаходяться на відстані понад 80 кілометрів (максимальна дальність базового варіанту Р-77 – ред.).

Уламки американської ракети «повітря-повітря» середньої дальності Raytheon AIM-120C-5 AMRAAM, яку за словами індійської сторони випустив винищувач Lockheed F-16C Block 52 Fighting Falcon ВПС Пакистану по індійському Су-30МКІ 27 лютого 2019 року

Щоб задовольнити свої сучасні вимоги, IAF розглядає варіант заміни російських ракет на ракети I-Derby-ER виробництва ізраїльської компанії Rafael, які були представлені на авіасалоні в Парижі у 2015 році. Відомо, що ракети цієї моделі вже були інтегровані в індійські літаки Tejas. Також ходили чутки й про намагання інтегрувати ці ракети в російські винищувачі Су-30МКІ.

Ракети «повітря-повітря» середньої дальності - американська Raytheon AIM-120C-5 AMRAAM, російська «Вимпел» Р-73/РВВ-АЕ, ізраїльська Rafael I-Derby-ER та індійська Bharat Dynamics Astra MK-1

I-Derby не єдина ракета яка цікавить Індію в рамках покращення бойових можливостей своїх Су-30МКІ. Так Європейський розробник MBDA виробляє передові ракети ближнього радіуса дії AIM-132 ASRAAM, перші з яких були придбані для літаків Jaguar IAF у 2014 році в рамках угоди на 250 мільйонів фунтів та були випробувані в аеродинамічній трубі на моделях Су-30 Національною аерокосмічною лабораторією в Бангалору.

Ракети «повітря-повітря» малого радіуса дії - російська Р-73 (AA-11 Archer — «Лучник») та європейська MBDA AIM-132 ASRAAM

Після того, як ці ракети пройдуть повну інтеграцію, вони замінять ракети Р-73, які зараз стоять на озброєнні індійських винищувачів Су-30МКІ.

Також Індія продовжує роботи з розробки власної ракети середнього радіуса дії Astra з дальністю пуску до 110 км. Однак військові бажають отримати остаточний варіант цієї ракети з більшим радіусом дії.

Винищувач Су-30МКІ ВПС Індії з авіаційною надзвуковою ракетою BrahMos-A та російськими ракетами «повітря-повітря» середньої (Р-73/РВВ-АЕ) та малої (Р-73) дальності. Лютий 2011 року

«Astra знаходиться в стадії розробки. Ми замовили п'ятдесят таких ракет», - повідомили джерела в IAF індійських журналістів.

Випробування індійської ракети «повітря-повітря» середньої дальності Astra MK-1. Пуск з винищувача Су-30МКІ у 2008 році

«На отримання модернізованої Astra Mk2 піде десять років», - відзначають індійські військові, уточнюючи, що наразі пріоритетом є інтеграція в Су-30МКІ ізраїльської I-Derby-ER.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...