Американські мікробіологи випадково відкрили відразу два нових види бактерій, які можуть отримувати енергію, окислюючи марганець. Статтю з описом відкриття опублікував науковий журнал Nature, передають Патріоти України.
"Є цілий пласт досліджень, автори яких намагаються зрозуміти, чому трубопроводи в деяких регіонах Каліфорнії іноді забиваються загадковими відкладеннями з оксиду марганцю. Думаю, що багато колег підозрювали, що в цьому могли бути винні мікроби, проте тільки зараз ми знайшли перші підтвердження цього", - розповів професор Каліфорнійського технологічного інституту (США) Джаред Лідбеттер.
Перші мікроби, які можуть поглинати прості неорганічні хімічні речовини і витягати з них енергію (їх називають аутотрофи), виникли приблизно 3,9-3,65 мрлд років тому. Для виробництва складної органіки ці організми навчилися використовувати найрізноманітніші речовини, починаючи з водню і закінчуючи екзотичними солями заліза і сполуками сірки.
Проводячи експерименти з солями марганцю, Лідбеттер і його колега Хан Ю випадково відкрили нові види цих мікробів. Після цих дослідів вчені залили брудну пробірку, стінки якої були покриті бежевим порошком з карбонату марганцю, звичайною водопровідною водою і залишили її відмокати.
Через кілька тижнів біологи помітили, що світлий порошок зник і посудина покрилася чорним нальотом невідомого походження. Вивчивши його склад, вчені виявили, що він складається з порошку двоокису марганцю, який не міг виникнути сам по собі.
Завдяки цьому біологи виділили з водопровідної води відразу два штами бактерій, які можуть перетворювати солі марганцю в двоокис цього металу, використовуючи для цього вуглекислий газ. Їх назвали Manganitrophus noduliformans і Ramlibacter lithotrophicus. Перший мікроб - далекий родич бактерій з роду Nitrospira, які можуть харчуватися сполуками азоту, а другий належить до бетапротеобактерій.
На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...