Нова влада, старі обличчя: Львів схвилювала звістка про призначення головою обласної поліції "беркутівця" (фото)

4 вересня голова Національної поліції України Сергій Князєв представив особовому складу поліції Львівщини та громадськості міста нового начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Подія викликала ажіотаж серед львівських активістів і небайдужих громадян. А все тому, що новий начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Василь Віконський є колишнім «беркутівцем» з Франківщини. Тому під будівлею, де відбулося його представлення, зібралося близько сотні людей, які хотіли з’ясувати, чому Сергій Князєв вирішив саме Віконського призначити, передають Патріоти України з посиланням на ІА «Діло».

Голова Всеукраїнської спілки учасників АТО Максим Кам’янецький пояснив, що активістів обурює той факт, що призначення не було здійснене за участі громадськості.

«Сьогодні ми зібралися тут на мирну акцію протесту. Коли взнали інформацію, що це за людина, то були надзвичайно обурені. Обурені тим, що після Майдану і п’ятирічної війни з Росією нам пропонують прийняти людину, яка, можливо, очолювала навіть на Майдані роту спецпідрозділу «Беркут»… Можливо, він достойна людина і воїн. Ми не виступаємо проти нього як особистості, а проти того, як працює ця система. Люди, які були у спецпідрозділі «Беркут», вони повертаються. На нашу думку, такі призначення обов’язково мають прийматися за участі обговорення громадськості, щоб громадські організації і представники ЗМІ могли послухати, що це за людина?», – сказав Кам’янецький.

Активістам була надана така можливість і 10-15 представників громадських організацій потрапили на представлення 38-річного Василя Віконського, який раніше займав посаду начальника ГУ НП у Хмельницькій області.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв пояснив свій вибір просто: бо довіряє і поважає Віконського. На його думку, він зможе справитися з новими завданнями, які стоять перед ГУ НП у Львівській області.

«Полковник Віконський прийшов у спеціальні підрозділи поліції на початку 2000-их років. Працював у підрозділі «Беркут» на Франківщині. Достатньо ефективно працював. На січень 2014 року був заступником командира роти і паралельно навчався. 21 січня 2014 року він прибуває за наказом керівника поліції Франківщини в Київ під Кабінет Міністрів України. Очолив групу поліцейських спецназу Франківщини і 24 січня весь Івано-Франківський «Беркут» за наказом Віконського відбув додому. Це дуже важливо. Це розмиває будь-які спекуляції, які я читав або мені звітували про дописи, що поширюються на Львівщині. Не хвилюйтеся. Я чітко і відповідально заявляю про це кадрове рішення. Далі офіцер Віконський у 2014 році їде на схід. Так сталося, що підрозділ Франківщини один із перших вступив у двобій із російськими найманцями, а потім з російською армією. Перших міліціонерів, яких ми ховали, труну ніс офіцер Віконський. Потім звільнення Слов’янська, Краматорська, Артемівська, Дебальцевого, славнозвісна літня кампанія по Іловайську. Офіцер Віконський вивів свій особовий склад, який частково загинув в Іловайську, але виконував своє завдання до останнього. До речі, моє знайомлення з ним – це звільнення Маріуполя. Потім було Широкине, завдання на рівні лінії розмежувань. З великою повагою ставлюся до офіцера Віконського. До речі, після того з нього став ефективний менеджер та адміністратор. Хто би міг подумати, що зі стройового офіцера вийде адміністратор. Це, мабуть, найпереконливіший факт, щодо призначення Віконскього у місто Львів за вашої допомоги і з вашою критикою», – пояснив Князєв.

Критики було достатньо, однак всі запитання з боку журналістів та громадськості були в конструктивному руслі і не було ніяких перебивань чи викриків. Зокрема, на питання, чому кандидатуру Віконського було обрано на пост начальника Нацполіції Львівщини без узгодження з громадськістю, Князєв просто пояснив, що у рамках закону – це не обов’язково роботи, бо то внутрішня системна робота поліції.

Також журналістів цікавило питання, де перебував Віконський у лютому 2014 року, коли були найтрагічніші події під час Революції Гідності. Він повідомив, що весь цей місяць був в адміністративному приміщенні свого підрозділу, в якому і служив в Івано-Франківську.

Активістка Наталія Шелестак запитала нового начальника Нацполіції Львівщини, чому той набрав такі низькі бали під час атестаційної комісії у 2015 році, коли з колишніх міліціонерів намагалися зробити нових поліцейських.

«Атестаційну комісію проходив у 2015 році. Після кожної ротації у 2014 році, коли я повертався на Франківщину зі сходу, весь свій час проводив на полігоні біля Івано-Франківська. Там готував будь-які підрозділи – від добробатів, добровольців до будь-яких осіб. Це була моя функція, коли повертався зі сходу на Івано-Франківщину. Побувши місяць-півтора на полігоні, повертався на схід або з новоствореним підрозділом, або з яким вже пройшов вторинну підготовку. У 2015 році мене призначили на посаду заступника начальника головного управління. Але свій вид діяльності – підготовку осіб на полігоні – не припиняв. Будучи вже на посаді заступника, дали команду їхати на атестацію. Я приїхав. Задали питання по напрямку діяльності саме як заступнику, бо всюди написано, що я заступник. Я пояснив їм, чому відповідаю поверхнево на запитання, дійшли до того, де працював, чим тоді займався, і сказали, що такі люди не потрібні у поліції. На поліграф не викликали», – пояснив Василь Віконський.

Віконський не захотів лиш говорити про свою участь у війні на сході, про буремні події 2014 року.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...