Новий курс долара, перерахунок пенсій і податків: Які нововведення чекають на українців влітку

Рекордно низький курс долара, нові ціни на цибулю і зростання мінімальних пенсій — все це чекає на українців у наступні три місяці.

Про те, як і чому може змінитися життя влітку — розбиралися журналісти, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Подешевшають продукти

Влітку в Україні знизяться ціни на "борщовий набір". Разом із першим урожаєм у червні 2019-го, знизяться і ціни на овочі. Зараз же ціни б'ють усі рекорди. Тільки з минулого року обсяг імпорту овочів зріс у 5 разів. Пропорційно зросли і ціни. Першість посідає цибуля, яка за кілька місяців подорожчала з 18 майже до 40 грн за кг.

Україна у минулому місяці імпортувала майже 16 тис. тонн цибулі, а у квітні минулого року — всього близько 1,3 тис. тонн, розповідає аналітик аграрних ринків Маргарита Кучка. Попит на цей овоч виріс, збільшилися ціни у Центральній Азії, тому купувати довелося за вартістю в кілька разів вищою за звичайну.

До цих факторів додався ще й ажіотажний попит. Українці активно обговорюють зростання цін на цибулю і, піддавшись паніці, купують її відразу "про запас". Продавці можуть виставити будь-яку ціну — все одно знайдеться покупець. В окремих магазинах можна зустріти овоч по 45 грн за кг.

Маргарита Кучка впевнена: ціни зростатимуть до червня, коли з'явиться перший урожай ранньої цибулі. Вона, швидше за все, буде значно дешевша за торішню. Крім того, у червні знизиться попит на неї і на зовнішніх ринках, перший урожай з'явиться і в інших країнах Європи.

Перерахують пенсії, штрафи і податки

З 1 липня загальний показник прожиткового мінімуму в Україні зросте з 1853 до 1963 грн. При цьому українці, які втратили працездатність (пенсіонери), замість 1497 грн мають отримувати щонайменше 1564 грн. Також збільшиться прожитковий мінімум для дітей (залежно від віку). Наприклад, мінімум на дитину до 6 років збільшиться з 1626 до 1699 грн.

Податки. "Для першої групи платників єдиного податку ставка встановлюється в межах 10% прожиткового мінімуму", — йдеться у ст. 293 Податкового кодексу. Так, до 1 липня показник ПМ для працездатної становить 1 853 грн, а ставка — 185,3 грн. Після першого липня прожитковий мінімум становитиме 1963 грн, а ставка — 196,3 грн.

Від прожиткового мінімуму також залежить і розмір податкової соціальної пільги. Згідно із законом, українець, який одержує не більше прожиткового мінімуму для працездатного, має право платити тільки частину податків. Так, дохід, з якого сплачується внесок, зменшується щонайменше на 50% прожиткового мінімуму.

Штрафи. Українці, які приховали від податкової трансферне ціноутворення (збут товарів або послуг взаємозалежними особами за внутрішньофірмовими, відмінними від ринкових, цінами) ризикують заплатити штраф в розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатного. Наразі це більш ніж 459 тис. грн. Після підвищення індексації пропорційно збільшаться і штрафи. Щоправда, варто зазначити, що розмір штрафів рахують виходячи з розміру ПМ станом на початок року, тому суми збільшаться із запізненням майже на півроку.

Аліменти і виплати військовослужбовцям. Від розміру прожиткового мінімуму також залежить разова матеріальна допомога українцям, яких призивають на строкову службу в армію (вона становить два ПМ) і мінімальний розмір аліментів. Як пояснює юрист Діна Дрижакова, розмір аліментів визначає суд, він залежить від багатьох факторів (матеріальне становище іншого з батьків, розмір заробітної плати того, хто платитиме аліменти тощо), законом визначено лише мінімальні розміри аліментів: вони мають бути не менші за половину прожиткового мінімуму на дитину.

Мінімальні пенсії. Менше двох мільйонів українців отримують мінімальну пенсію. До перерахунку прожиткового мінімуму українці, старші 60 років, повинні отримувати не менше 1497 грн. А з 1 липня ця сума збільшиться до 1564 грн.

Долар залишиться у стабільному діапазоні

Тенденція на зміцнення курсу долара у червні продовжиться, передбачає фінансовий аналітик Володимир Мазуренко. Є два сценарії розвитку ситуації. Перший — негативний. В такому разі вартість долара повернеться до позначки близько 27 грн/$. "У разі негативних новин з боку МВФ, представники якого збираються відвідати країну найближчим часом, якщо зовнішні ринки під впливом торгових воєн демонструватимуть зниження, думаю, будуть труднощі і у гривні", — передбачає Мазеренко.

Інакше, за словами аналітика, курс долара у червні може опуститися до 25,9 грн/$, встановивши рекордну за 11 місяців позначку. Однак пізніше почнеться плавна девальвація. Вже до кінця літа, впевнений аналітик, долар продаватиметься по 27 грн/$.

Відключать гарячу воду

В Україні влітку традиційно починається масове відключення гарячої води для проведення гідравлічних робіт. План і терміни погоджує місцева влада. Однак, як показав досвід минулих років, період без води може затягнутися на довгі місяці. З 22 квітня і до кінця серпня по всій території країни українцям відключатимуть гарячу воду.

Гідравлічні роботи (випробування) — перевірка міцності мережі. Для цього ділянку відключають спеціальними заглушками і подають на неї певний тиск (вищий за робочий). Це дозволяє виявити "слабкі" місця і уникнути аварій під час опалювального сезону. У Києві гідравлічні роботи проводять з кінця квітня і до серпня. Райони відключають по черзі (графік затверджений КМДА).

"Тут важливіше виявляти і ліквідовувати у трубопроводі теплових мереж місця, які потенційно можуть стати аварійними, або в процесі подачі вищого тиску вже сталася аварія. Буває таке, що після гідравлічних робіт починаються ремонтні, але вони повинні проводитися за лічені години", — розповідає експерт у сфері ЖКГ Денис Колядов.

Згідно з постановою Кабміну №151, додає юрист Олександр Плахотник, ремонтні роботи можна проводити не довше шести годин на добу. У Національній комісії у сферах енергетики і комунальних послуг уточнюють: в разі, якщо відключення триває довше, за кожну добу понад план місячна плата за комунальну послугу знижується на 3,3%

Подорожчає оренда

Традиційно в кінці літа починається "гарячий сезон" на ринку оренди нерухомості. Ріелтор Максим Бабуряк передбачає: вартість житла може зрости приблизно на 10-15%. Це пов'язано з приїздом до великих міст великої кількості студентів. Вони збільшують попит на житло, в результаті власники квартир значно підвищують ціни.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...