Обплював славу героїв Грюнвальда та лицарів Костянтина Острозького: Лукашенко заявив, що національний прапор Білорусі асоціюється у нього з Гітлером

Найпопулярніша легенда співвідносить появу прапора з невідомою битвою військ ВКЛ проти іноземних загарбників (ймовірно, Грюнвальдська), в якій поранений полководець підняв біле закривавлене полотно і повів під цим прапором військо до перемоги.

Олександр Лукашенко несподівано заявив, що історичний прапор Білорусі викликає асоціації з Гітлером. Біло-червоно-білі прапори, під якими зараз проводить вуличні акції опозиція, нагадали політику про прапори нацистської Німеччини, передають Патріоти України з посиланням на білоруські ЗМІ.

«Цей прапор, ви ж бачите: портрети Адольфа Гітлера і кругом висять біло-червоно-білі прапори ... Чи нам, білорусам, повертатися до того, що було в роки фашизму? Скільки наших людей угробили під цим прапором ... Прапор-то ні в чому не винен, але його використовували. Тому давайте ми будемо триматися подалі від цього. У нас є хороша символіка, її треба використовувати», - наводить слова Лукашенка БелТА.

Лукашенко нагадали, що свою першу президентську присягу в 1994 році він вимовляв як раз під біло-червоно-білим прапором. На це політик заявив, що просто слідував закону. Проте Лукашенко радий, що в 1995 році Білорусь поміняла державний символ. «Тоді був такий прапор, встановлений Верховною Радою. Ми не голосували за цю символіку, але більшістю вона була прийнята під тиском наших націоналістичних депутатів. Ніякої конспірології. Інакше я тоді вчинити не міг», - підсумував Лукашенко.
Нагадаємо, біло-червоно-білий прапор використовувався як офіційний в Білоруській Народній Республіці в 1918-1919 роках і став символом відродження білоруської національної ідентичності. Другий раз прапор став державним після здобуття незалежності Білоруссю в 1991 році. У 1995 році був організований референдум, за підсумками якого було вирішено повернутися до червоно-зеленому прапорі, що нагадує прапор БССР зразка 1951 року.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...