Обрубали "последний сук" споживчого попиту: Путін зажадав різко скоротити видачу кредитів "встающим с колен" росіянам

Апаратна суперечка про зростаюче боргове навантаження на росіян між главою ЦБ РФ Ельвірою Набіулліною і главою МЕР Максимом Орєшкіним завершився на користь Орешкіна

У понеділок президент РФ Володимир Путін викликав чиновників на нараду з економічних питань в Кремль, де висловив «стурбованість» ситуацією з доходами населення, які, як говорив в Путін в червні, падають через необхідність обслуговувати банківські позики, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Через чотири години після закінчення кремлівської зустрічі ЦБ і МЕР виступили з синхронними заявами про подальші заходи з метою жорстко присікти бум споживчого кредитування.
Ситуація на ринку набуває «характер соціальної проблеми», констатувало МЕР в оновленій версії макропрогнозу на 2019-24 рр. У минулому році банки видали населенню 2,727 трильйона рублів нових позик, за січень-липень 2019 го - ще 1,428 трильйона. Борг зростає зі швидкістю 22-24% рік до року - в рази швидше, ніж зарплати.
В середньому позичальники віддають на оплату відсотків і погашення тіла боргу 43% своїх доходів, а у кожного сьомого «кредити» з'їдають більше 70% заробітку.
З практикою життя в борг, яка, за даними ВЦВГД, стала нормою для кожної другої російської родини, буде покінчено вже восени, після того як ЦБ посилить нормативи. Швидкість зростання портфелів споживчого боргу сповільниться втричі - до 8% рік до року, а з наступного року - до 4%, прогнозує МЕР.
Це означає, що в грошовому вираженні обсяги видачі впадуть в 4,5 рази: якщо в останні 12 місяців банки прокредитували фізосіб на 3 трильйони рублів, то починаючи з наступного року це буде 650-700 млрд рублів на рік.
ЦБ, нагадаємо, стверджував, що «кредитного міхура» в Росії немає, посилаючись на те, що платіжна дисципліна залишається високою, а прострочення за новими кредитами не перевищує 2-3%. Але в червні капітулював під тиском Орешкіна, який звинуватив ЦБ в некомпетентності і, очевидно, зміг залучити на свою сторону президента. В ході «прямої лінії» в червні Путін закликав центробанк «звернути увагу» на ситуацію і «не допустити» надування бульбашок.
Тоді ж - в червні - ЦБ зобов'язав банки з 1 жовтня розраховувати боргову позичальника і ввів підвищені коефіцієнти по кредитах для вже закредитованих клієнтів. На практиці це означає, що чим більше доходів змушений віддавати позичальник на обслуговування боргу, тим дорожче такий кредит обійдеться банку: потрібно більше капіталу для виконання обов'язкових нормативів.
Після візиту Набіулліної в Кремль ЦБ оголосив, що заходи будуть ще жорсткіше. Для банків буде закрита «лазівка» зі збільшенням терміну кредиту, щоб «розмити» платежі на більш тривалий період і таким чином «вписати» його в доходи позичальника.
Перекриття потоку кредитів обіцяє споживчий шок, визнає МЕР. Зростання обороту роздрібної торгівлі, який підтримувався життям в борг, практично зупиниться: в 2020-му році він складе мізерні 0,6%. Це втричі нижче початкового прогнозу (2,1%).
Але якщо нічого не робити, економіці загрожує повторення «колапсу споживчого кредиту» за сценарієм 2014-16 рр, коли рецесія зробила позичальників неплатоспроможними, а з банківської системи почався масовий вивід капіталу, попереджає МЕР.
Такий сценарій «раптової зупинки» може реалізуватися вже у 2021 році: споживчий попит може скоротитися на 6%, а економіка скотиться в рецесію з падінням ВВП на 0,6%.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...