Очільниця Міненерго запропонувала витратити надлишок дешевої електроенергії на майнінг криптовалют (відео)

За це рішення її розкритикували у Верховній Раді.

В Мінекоенерго вирішили зайнятись майнінгом криптовалют. Таким чином чиновники збираються спалити надлишок дешевої електроенергії з атомних електростанції. Ідею висунула тимчасова міністерка Ольга Буславець і це дуже обурило народних депутатів. Парламентарі називають ідею не етичною. Натомість експерти кажуть, що це могло б спрацювати, якби долучились професіонали, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

"У нас постає питання, якщо у нас є дешева електроенергія "Енергоатома", то кому її дати? Українському споживачу? Волдоканалу? Чи дати якійсь теплиці, чи дати якомусь заводу, чи її направляти на майнінг криптавалюти", — каже голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп Андрій Герус.

Джерелом цього конфлікту стало розпорядження в.о. міністра екології та енергетики Ольги Буславець вивчити можливості видобутку криптовалют на базі АЕС. Документ з’явився цього тижня і розділив експертне середовище на тих хто за добуток віртуальних грошей і тих хто проти.

"Я вважаю це повною неповагою для українців. Коли атомна енергетика може виробляти електрику в 10 разів дешевше, ніж зелена енергетика, ніж з вугільної промисловості, відключити те, що може підтримувати підприємства і відправити на майнінг, це абсурд", – вважає нардеп від партії "Слуга народу" Гео Лерос.

Противники майнінгу кажуть, що дешеву електроенергію треба віддати бізнесу. Тим самим підтримати його в скрутні часи. Прихильники майнінгу вважають, що таким чином можна не лише заробити, а і спалити надлишок електроенергії. Законодавчу базу готують у міністерстві цифрової трансформації.

Олексій Мушак. народний депутат VIII скликання, – один із перших хто в Україні почав займатись майнінгом. Він добував біткоїн та інші криптовалюти. Каже, що за рахунок дешевої електроенергії можна трохи заробити. Для цього навіть придумані схеми. "В Україні буде відбуватись обробка інформації. Майнінг – це взагалі обробка інформації. Тобто біткоїни в Україні з'являтись по факту не будуть. Оскільки держава цим не буде займатись, а той хто прийме Data-цент, історія буде приблизно наступна: буде компанія в Нідерландах, де це не заборонено. Ось вона буде замовляти послуги українському ТОВ, яка буде називатись "Укрбіткоїнвидобування", – пояснює він.

Але Україна не отримає бажаних робочих місць. "Майнінг не дасть по суті великої кількості робочих місць. Тому що то все автоматизоване. Це, по суті, споживання електроенергії і мінімум робочих місць", – додає Мушак.

Така ситуація склалась в Україні через карантин. Експерти вже називають її колапсом: електростанції виробляють енергії більше, ніж потрібно споживачам. Більшу частину цієї енергії генерують державні АЕС. Ця енергія найдешевша і покриває майже дві третини потреб ринку. Більш дорогі теплова генерація і зелена енергетика. Вони приватні і переважно належить бізнесмену Рінату Ахметову. Тож у міністерстві вирішили надлишок дешевої енергії не запускати на ринок, а відключити кілька енергоблоків АЕС.

В Мінекоенерго вирішили зайнятись майнінгом криптовалют. Таким чином чиновники збираються спалити надлишок дешевої електроенергії з атомних електростанцій. Власне ідею висунула тимчасова міністерка Ольга Буславець і це дуже обурило народних депутатів. Парламентарі називають ідею не етичною. Натомість експерти кажуть, що ідея могла б спрацювати, як би до неї долучились професіонали.

"Українцям і українському бізнесу пропонують наступне: шановні платіть дорого. Набагато дорожче ніж в сусідніх країнах за українську електроенергію. Бо ми відключаємо атомні блоки", — каже депутатка VIII скликання Вікторія Войціцька.

Ці пропозиції міністерки Буславець нардепи не залишили поза увагою і почали збирати підписи за її відставку.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...