Одну з найвищих брам середмістя реставрували у Львові (фото)

Дубова брама з будинку на вулиці Театральній, 3 зроблена орієнтовно у 30-х роках ХХ ст. З того часу було втрачено елементи решіток.

У Львові відреставрували чергову історичну браму міста – дерев’яні двері на вулиці Театральній, 3. Як розповіли у міській раді, це одна з найвищих брам середмістя з-поміж тих, які реставрували в останні роки, — висота конструкції майже 4 метри. Окрім того, в оздобленні дверей використаний цінний сплав нейзильбер, передають Патріоти України.

«Як і в усіх старих брамах, ця мала викривлену конструкцію і свого часу вже пережила одну невдалу реставрацію», — розповів реставратор Олександр Савчук.

Чим особлива брама?

Дубова брама з будинку на вулиці Театральній, 3 зроблена орієнтовно у 30-х роках ХХ ст. З того часу було втрачено елементи решіток.

«Ці решітки були прикрашені рідкісним та специфічним сплавом нейзильбером — це спеціальна речовина з міді, нікелю і цинку. Окрім того, ми встановили нову клямку, максимально схожу до автентичної», — додає Олександр Савчук.

Браму відновили завдяки програми співфінансування з мешканцями. Загальна вартість реставрації становила понад 49 000 грн, з яких місто оплатило 70%.

Нагадаємо, цьогоріч місто планує відреставрувати щонайменше 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...