Охочих купити "липу" вистачає: В Україні шахраї почали друкувати підробні паспорти про щеплення від коронавірусу

На деяких форумах уже активно обговорюють, як купити довідку про щеплення від COVID-19.

В Україні ще навіть не почалася вакцинація від COVID-19, а в мережі вже можна домовитися про отримання паспорта про те, що ти прищепився, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Уже перевіряють настрій

Під час пандемії у шахраїв з'являються дедалі нові схеми незаконного заробітку. Щойно в Україні почали обговорювати тему введення паспортів вакцинації, у різних месенджерах і на форумах спливли пропозиції про купівлю таких документів.

Найчастіше організатори такої схеми поки з'ясовують настрій населення щодо бажання придбати підроблену довідку або паспорт вакцинації. Як з'ясувалося, охочі є. Так, це люди, які бояться робити щеплення від коронавірусу, оскільки начиталися про те, що після нього є ускладнення.

Також серед потенційних покупців – затяті противники щеплень, які не хочуть колоти жодні вакцини.

"Я вам тут "ікну"

Журналісти зв'язалися телефоном із чоловіком, який, за його словами, "готовий допомогти" в цьому питанні.

"Ну, ви ж бачите, наш президент уже заявив, що з 10 лютого в країні почнеться кампанія зі щеплення. Зрозуміло, що насамперед прищеплять медиків, поліцейських, працівників шкіл та садочків. Але незабаром почнуть колоти всіх. Скільки буде коштувати ця вакцина в приватних лабораторіях, поки невідомо. Але мені вже говорили, що не менш ніж 1500 грн. А за кордон можна буде поїхати тільки з документом про щеплення. Тому якщо ви зацікавлені, то я вам "ікну" тут про початок, а ви вже самі вирішуйте", – сказав нам чоловік.

Точну ціну довідки він назвати відмовився. "Все буде залежати від ціни самого щеплення. Довідка точно буде дешевша, і зробити її можна дуже швидко. Буквально напередодні вашого вильоту за кордон. Відправите свої дані й з грошенятами прийдете на зустріч із кур'єром", – запевнив організатор.

Ну, а якщо буде треба, щоб на довідці стояв, наприклад, QR-код лабораторії, яка зробила щеплення, то посередник запевнив, що проблем із цим не буде: "Все буде точно за офіційним зразком, не переживайте".

Юристи хоч і не радять використовувати підроблені документи, у цьому разі – ковідні паспорти, проте відзначають, що серйозної відповідальності за такі правопорушення у нас не передбачено.

"Якщо у нас буде реєстр, в якому можна перевірити, чи дійсно ти отримав цей паспорт вакцинації, в такому разі підробка не пройде, її можуть виявити на кордоні і вас розвернуть додому. Я сумніваюся, що у нас з'явиться такий реєстр. Відтак можна тільки сподіватися, що на митниці ваша довідка викличе сумніви. Не важливо на якій – нашій чи вже за кордоном. Вас також можуть відправити додому, і для вас це будуть втрачені гроші та зіпсована відпустка", – каже адвокат Андрій Вареник.

Щодо тих, хто виготовляє і продає підроблені довідки, то за словами адвоката, їм може загрожувати хіба що штраф у розмірі 1700 грн.

"Якщо це масове виробництво підроблених довідок і їх продаж, тоді слідчі ще можуть зацікавитися цією справою. Якщо ж це поодинокі випадки, то навряд чи. Продавець відбудеться переляком і штрафом", – говорить Вареник.

Інша річ, якщо той, хто скористався підробленим ковідним паспортом, раптом за кордоном захворіє. У такому разі на нього там можуть чекати неприємності. Тому що почнуть з'ясовувати, як він потрапив до цієї країни, звідки в нього довідка про вакцинацію тощо.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...