Окупанти тривалий час відмовчувалися, лікарям наказали не надавати точних діагнозів: Річниця екокатастрофи в окупованому Криму (фото)

В ніч на 24 серпня 2018 року, на хімічному заводі "Кримський Титан", яке знаходиться в окупованому Армянську, сталися хімічні викиди.

В жителів захоплених росіянами міст та сіл в Криму і сусідніх селах підконтрольної Україні Херсонської області загинули рослини, на металевих виробах з'явився наліт, схожий на іржу, але липкий на дотик. У повітрі відчувався стійкий запах сірчаної кислоти, люди почали скаржитися на опіки та проблеми з диханням, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

Окупанти тривалий час відмовчувалися, лікарям наказали не надавати точних діагнозів. Повністю приховати наслідки катастрофи росіяни не змогли, тому що люди розповсюджували інформацію мережею. Розголосу додали українські прикордонники, що несли службу на КПВВ "Каланчак" та "Чаплинка", що отруїлися під час несення служби. Їх доправили до лікарні в Одесі.

Після цього стало відомо, що причиною всього стала аварія на хімічному заводі.

5-й президент України Петро Порошенко заявив, що викиди сталися через навчання окупантів біля кислотовідстійника.

Після цього на підконтрольних територіях, що знаходяться біля окупованого Криму почали проводити процес знезараження. Обробили 194 км автодоріг та 2,5 га території й будівель КПВВ "Каланчак" та КПВВ "Чаплинка".

Дітей та їх батьків з постраждалих населених пунктів Криму запросили до Херсону для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Підприємство зупинило свою роботу 10 вересня, а 14 вересня окупанти оголосили режим надзвичайної ситуації.

На металі утворився наліт
Окупанти вивезли 4,2 тисячі дітей з Армянська, Філатівки та П'ятихаток у санаторії на півдні півострова. Поселили у номери з брудом й тарганами.

Так званий "арбітражний суд Республіки Крим" примусив власника - компанії "Титанові інвестиції" - оплатити штраф у розмірі 736 млн 853 тис. руб. - 287 млн 338 тис. грн - за екологічну шкоду. 20 жовтня завод відновив роботу.

Через рік після аварії жителі окупованих сіл все ще скаржаться на сморід. Кажуть, що іноді першить горло та болить голова після довгого перебування на вулиці. Вікна майже не відкривають.

"Періодично в різних районах міста смердить кислотою, чимось горілим. Напевно це залежить від напрямку вітру. Зараз вітер сухий і несе до нас. Трава та листя зелені, але чомусь не такі, як в інших містах. Врожай росте погано", - каже жителька Армянська Карина, просить не називати її прізвища.

В дітей почалися проблеми із дихльними шляхами.Симптоми однакові — закладений ніс, кашель та ускладнене дихання.

"Досі як бачать, що ми з Армянську, ставлять якісь незрозумілі діагнози. До України не їздимо, бо страшно туди їхати. Нас там вважають зрадниками, а я на таких умовах з маленьким дитям нікуди не поїду", - каже Олександра з окупованого Перекопа.

Жителі населених пунктів Херсонщини кажуть, що українські МНС не перевіряють кисень. Але на повітря не скаржаться, у своїх дворах тримають металеві предмети, щоб точно знати про викиди.

"Я живу на українській території, але за 3 км від заводу. Тоді в мене з 500 кущів малини залишилося лише 50. Однак ці хороші, їсти ягоди зірвані з них можна. Виноград тоді теж майже весь вмер", - каже Ігор, житель підконтрольного Україні села Вадим.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...