Операція-2024, або Путін шукає наступника, - Яковина

У 2024 році у Путіна закінчиться «другий поспіль» термін президентських повноважень.

Перед Путіним і всією російською елітою за кілька років постане питання екзистенціальної важливості: як і (головне) кому передати владу, щоб не спровокувати повстання, зберегти власність, а також не опинитися у в'язниці або біля стінки перед розстрільною командою, - пише у своєму блозі журналіст Іван Яковина, передають Патріоти України.

Операція «Наступник»

Такий варіант, як проведення вільних і демократичних виборів нового президента ці люди навіть не розглядають. Вони розуміють, що в цьому випадку стовідсотково позбудуться всього, включно з життям і свободою.

Тому зараз Путін і його оточення активно готують якийсь варіант нової узурпації влади. Основних варіантів там кілька. Перший і найбільш логічний — передача влади наступникові. Але тут є підводні камені.

Наступник повинен бути на 100% лояльним, щоб не посадив свого попередника. І при цьому він повинен бути хоча б мінімально популярним, щоб впевнено перемогти опонентів у першому турі.

Таке було можливо в 2008 році, коли економіка в Росії була на підйомі, а люди багатіли. Зараз же народ бідніє, країна воює, народ ніякої перспективи не бачить. У цих умовах популярним може бути лише той, хто пообіцяє поставити все нинішнє начальство до стінки. Поганий варіант.

Є екзотична опція — спробувати зробити Путіна лідером об'єднаної держави з Білоруссю. Можливо, це був би ідеальний варіант, але тут треба домовлятися з Олександром Лукашенком, а він багато разів показував, що не завжди ідеально дотримується угоди. Дуже складний і ризикований варіант.

Третя опція: придумати для Путіна спеціальний пост, на кшталт казахстанського «єлбаси», національного лідера. У Росії це може бути голова Держради — органу, який зараз практично нічого не робить.

Або просто скасувати обмеження на кількість займаних термінів, як це роблять в Африці. З цим простіше — треба лише трохи поміняти Конституцію і кілька законів. Це в Росії робиться дуже просто, варто лише захотіти.

Звичайно, Путін не хоче, щоб хтось заздалегідь знав, що саме він вибере. Просто щоб не давати друзям та ворогам часу підготуватися і спробувати зіграти в свою, а не в його гру. Остаточне рішення буде прийнято в останній момент.

Однак вже зараз ясно, що для реалізації будь-якого з цих варіантів Путіну буде необхідно мати лояльну особисто йому більшість у Державній думі.

Без такої більшості він не зможе призначити потрібних силовиків або нового прем'єр-міністра, не зможе змінити закон про вибори в Держраді і вже тим більше — поміняти Конституцію.

Ключ від збереження влади в 2024 році лежить у вересні 2021-го, коли росіяни підуть обирати новий склад національного парламенту. Нинішній режим на цих виборах влаштує тільки повна і беззастережна перемога. Але з цим, схоже, будуть великі проблеми.

Вибір приречених

Останні два роки регіональних виборів показали, що правляча партія, путінська «Єдина Росія», перебуває на дні. Її представників по всій країні перемагають сантехніки, домогосподарки, безробітні і трактористи.

Я абсолютно серйозно вважаю, що якщо проти єдинороса в депутати піде дворовий вуличний кіт, то він легко переможе прихильника Володимира Путіна. Однією лівою лапою. Імідж у ЄР просто катастрофічний.

Її абсолютно заслужено вважають партією шахраїв і злодіїв, щодня зайнятих грабунком. Тому навіть якщо намалювати їм 15 чи 20%, більшості вони не отримають. Тому єдиноросами доводиться хитрувати. Але все одно виходить не дуже.

Восени 2019 року в Москві пройшли вибори в міську думу. Єдинороси, знаючи про свою славу, прикинулися безпартійними самовисуванцями. Але коли проти них організувалася опозиція, стало ясно, що в парламент не пройде жодна людина від партії влади.

Всім радикальним опозиціонерам заборонили брати участь у виборах. Проти людей Путіна поставили або комуністів, або якихось дивних фриків, або кандидатів-спойлерів опозиції. На розкрутку кандидатів від влади пішли гігантські грошові, адміністративні та інформаційні ресурси. Але толку було мало.

За допомогою технології «розумного голосування», придуманої Олексієм Навальним, «Єдина Росія» отримала менше половини місць у міській думі. Більшість вони отримали тільки за рахунок декількох округів, які зовсім вже тупо вкрали у опонентів на електронному голосуванні.

Ситуація в російській економіці стає все гірше, надії на поліпшення у підданих Путіна теж немає. Тому владі немає сенсу сподіватися на те, що росіяни передумають і знову полюблять «Єдину Росію». Рішення проблеми вони бачать інакше.

Минулого тижня 19 з'їзд правлячої партії відвідав її лідер Володимир Путін. З трибуни оголосив, що у всіх проблемах Росії винні зовнішні вороги: Україна, США і Європа, а також внутрішні «популісти», «словоблуди» і «кон’юнктурники», які присмокталися до «Єдиної Росії», а якщо що — продадуть і зрадять її.

Загалом, він закликав єдиноросів боротися з внутрішніми ворогами, які в усьому і винні. Для цього Державна дума буквально за кілька тижнів вже схвалила цілий набір просто божевільних інструментів.

Лінива гебня

Російські депутати вважають, що всякий росіянин сам повинен розхотіти отримувати будь-яку чесну інформацію. Крім того, він зобов'язаний сам на себе донести, якщо перестане любити царя. А ось чекісти повинні отримати право читати будь-які листи, щоб знати, хто і де планує змову. Для цього Держдума прийняла кілька дуже дивних законів.

По-перше, росіяни, які читають іноземні ЗМІ, пишуть в них, а також діляться їх замітками в інтернеті, відтепер будуть вважатися іноземними агентами. Простіше кажучи, тепер в цю категорію потрапляє майже все населення Росії. Крім самого Путіна, мабуть.

По-друге, в Росії тепер заборонено продавати телефони, комп'ютери і навіть телевізори, якщо на них не встановлені ФСБшні шпигунські програми. Тепер все населення країни офіційно має бути під ковпаком у чекістів.

Їм стало ліньки підслуховувати і підглядати. Вони хочуть, щоб люди самі доповідали, хто, де, коли перебуває, з ким і що говорить, що шукає в інтернеті і так далі.

По-третє, Держдума прийняла закон, який зобов'язує всі міжнародні інтернет-компанії надавати ФСБ ключі шифрування листування своїх користувачів. Їм ще й ліньки розшифровувати вкрадене листування. Вони хочуть, щоб це за них зробили компанії, на кшталт Тwitter і Facebook.

Крім того, іноземні месенджери повинні тримати сервери з даними росіян в самій Росії, щоб їх теж можна було вкрасти і подивитися, що там всередині.

Складно сказати, як все це буде працювати. У минулому Кремль не зміг впоратися навіть з месенджером Telegram. Він офіційно вважається забороненим в Росії, але все одно відмінно там працює.

Майже напевно в Москві з'явиться попит на телефони і комп'ютери з-за кордону, на яких немає встановлених ФСБшних програм. А оголосити все населення країни «іноземними агентами» — це взагалі щось божевільне, з репертуару Йосипа Сталіна.

До речі про Сталіна. Путін закликав боротися з кризою і шукати внутрішніх ворогів на 19 з'їзді Єдиної Росії в 2019 році. Сталін закликав КПРС робити практично те ж саме на 19 з'їзді КПРС в 1952 році.

Але вже в 1953 році у вусатого диктатора стався напад і він помер — на радість всього прогресивного людства. А головною подією наступного, 20 з'їзду КПРС стала доповідь Микити Хрущова про розвінчання культу особи.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...