"Оптимальної дієти не існує, а здорове харчування - це міф", - Der Standard

Як харчування впливає на здоров’я і довголіття? Відповідь на це питання, здавалося, науковці знайшли вже давно і дали рекомендації. Але недавні дослідження свідчать – не все так просто…

"Кожен знає, що таке здорова їжа: багато овочів та фруктів, мало м'яса і цукру. Але чи справді завдяки такому харчуванню ми проживемо довше, і чи врятує воно від раку та інфаркту?" – запитує журналіст австрійського видання Der Standard Гюнтер Брандшеттер у статті "Міф про здорове харчування ".

"Це питання вивчалося у рамках дослідження "Ініціатива заради здоров'я жінки" (Women's Health Initiative, WHI). Дослідники вивчили, серед іншого, вплив харчування на серцево-судинні захворювання, ризик виникнення раку грудей і кишковика, а також проаналізували рівень смертності", – передає видання.

Як відбувалося дослідження? "Протягом 8 років у ньому взяли участь майже 49 тисяч жінок віком від 50 до 79 років. Половина з них проходила інтенсивну поведінкову терапію щодо здорового харчування. Їжа, якою харчувались учасниці даної групи, містила мало жирів і була багата на клітковину. Також п'ять разів на день вони їли овочі та фрукти. Тим часом інші учасниці не змінювали свої харчові звички", – йдеться у статті.

Ефект виявився нульовим, контрольна та інтервенційна групи не відрізнялися у результаті за жодним з критеріїв, – зазначає журналіст. – Також і славнозвісна середземноморська дієта з великим вмістом овочів, риби та оливкової олії є всього лиш міфом. Впродовж 4 років іспанські вчені спостерігали за літніми випробуваними, фіксуючи розвиток у них діабету другого типу. Частина учасників харчувалась, як звичайно, частина дотримувалась середземноморської дієти, головним джерелом жирів у якій була оливкова олія. У контрольній групі на діабет другого типу захворіли 8,8% осіб, у групі, яка харчувалася з додаванням оливковій олії, таких виявилося 6,9%. Абсолютне зниження ризику виникнення діабету склало таким чином 1,9% і виявилося вкрай незначним.

Виходить, харчування не має ніякого ефекту? Втім, це не так. Не дивлячись на те, що у більшості досліджень, присвячених харчуванню, не робиться висновків про причини і наслідки, вони цілком дозволяють сформулювати деякі рекомендації з харчування, пише журналіст. Зокрема, доведено, що транс-жири підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань, через вживання ковбасних виробів дещо зростає ризик виникнення раку кишковика, а надмірне вживання цукровмісних напоїв призводить до збільшення ризику розвитку діабету другого типу.

Оптимального для всіх харчування не існує, але значення нездорового харчування применшується, – коментує дані дослідження Яна Мейкснер, експерт відділення доказової медицини із Дунайського університету Кремса.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...

Світла середа 2025: Традиції і заборони третього дня після Великодня

середа, 23 квітень 2025, 7:40

Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...