Останки стародавнього кита цетотерія, яким 9 мільйонів років, виявили на Херсонщині (фото)

Цінну знахідку не тільки для Херсонщини, а й для всієї української археології виявили студенти Херсонського державного університету на березі Каховського водосховища біля селища Мала Лепетиха.

Це три скам'янілих хребця хвостової частини доісторичного кита цетотерія. Як повідомив місцевим ЗМІ доцент кафедри ХДУ Микола Гоманюк, цей ссавець жив на території сучасної Херсонщини близько 9 мільйонів років тому. Тоді ця частина суші була дном Сарматського моря, передають Патріоти України.За свідченнями вчених, подібні рідкісні знахідки зазвичай вдається виявляти на глибині до 30 метрів. Але на цей раз на допомогу прийшла вода водосховища, яка сильно розмила берег.

Цетотерія (лат. Cetotherium) - вимерлий рід морських ссавців підряду вусатих китів. Було їх близько 15 видів. Ці морські тварини жили з раннього міоцену до раннього пліоцену (не менше 10 мільйонів років). У довжину досягали від 2 до 8 метрів. Мешкали в морях, що омивали Європу, Азію і Північну Америку. Вони населяли помірні і теплі (тропічні і субтропічні) води Світового океану, вважаючи за краще теплі внутрішні моря. Скам'янілості цетотерія виявлені в Австрії, Румунії, Молдові, Україні, Туреччині, Грузії, Росії та США.

Тепер китові хребці, що стали рідкісним експонатом музею археології, дозволять глибше і точніше дізнатися про фауну доісторичних часів, еволюційні процеси і зміни в рельєфі і кліматі північної півкулі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...