Освітній скандал: У МОН не бачать "нічого резонансного" у рекомендації "лікувати рак содою"

У Міносвіти заявили, що така порада розвиватиме критичне мислення учнів.

У Міністерстві освіти й науки заявили, що не бачать нічого резонансного в пораді боротися з онкохворобами за допомогою соди. Про це, нагадаємо, йдеться в одному з параграфів українського підручника з хімії за 9 клас. Чиновники Міносвіти впевнені, що це розширить критичне мислення учнів, і підстав для зняття з підручника грифа "рекомендовано МОН" немає. Таку відповідь у міністерстві дали на запит журналістів, передають Патріоти України з посиланням на Громадське.

Насамперед там наголосили, нібито для української освіти просто необхідне залучення різних навчальних ресурсів, які дозволять "критично оцінювати інформацію, отриману з різних джерел, зокрема й хімічну". Також в освітньому відомстві запевняють, що авторка підручника Марія Савчин лише хотіла подати якомога більше цікавої інформації.

У підручнику вказано, що дані про лікувальні властивості соди було взято із сайту "Всеукраїнської асоціації пенсіонерів". У МОН же переконують, що було ще одне джерело зі США, яке "просто забули додати".

У міністерстві виправдовуються, мовляв, інформацію ж все-таки розмістили з позначкою "Увага!" і зауваженням, що в таких питаннях варто радитися з лікарем.

"Інформація про соду не є трендом нетрадиційної медицини. Сьогодні харчову соду використовують в офіційній народній медицині, косметології, кулінарії, хімічній, легкій і текстильній промисловості, металургії, сільському господарстві. Вона входить до складу багатьох аптечних препаратів, зокрема ліків проти кашлю, печії, гастриту. Розчин соди виводить з організму отруту й токсини, знімає набряк легенів, допомагає під час великої втрати крові людиною. Дослідження в медицині засвідчують, що сода інколи ефективніша за синтетичні ліки, оскільки вона входить до складу крові й у разі внутрішньосудинного введення відновлює її нормальну структуру", – йдеться у відповіді МОН.

Крім цього, міністерство надало ще декілька аргументів на захист скандального уривка з підручника:

  • нобелівський лауреат із фізіології та медицини Отто Варбург довів, що однією з причин виникнення раку є "порушення засвоєння клітинами кисню через те саме закислення організму". Тому звичайна сода нібито може зменшити вплив негативних факторів і відновити кислотно-лужний баланс;
  • у відповіді цитують публікацію з одного з українських ресурсів, де зазначається, що радянський лікар Іван Неумивакін – це адепт альтернативної медицини, а приймання соди "вирішує багато різних проблем зі здоров'ям";
  • в освітньому відомстві нагадали про італійського лікаря Туліо Сімончіні, який стверджував, що рак – грибкове захворювання і не потребує хіміотерапії. Хоча цього медика у 2006 році позбавили ліцензії.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...