"Отримали зброю і бойові патрони, накази - усні": Екссиловики розповіли про події після виборів у Білорусі (відео)

Як розвивалася ситуація в лавах білоруських силовиків після початку масових антилукашенківських протестів.

Білоруські силовики, які відмовилися виконувати злочинні накази проти мирних протестувальників, розповіли про події в Білорусі після виборів, передають Патріоти України.

Колишній співробітник міліції Надія Татур згадує, що в день виборів почувалася тривожно, оскільки в міліцію надходила по крихтах інформація про підготовку до протестів. “Масштаби всього, що відбувається, я не уявляла, поки не запрацював інтернет і я не побачила це. Я зрозуміла, що стався якийсь жах, страх. Що в моїй країні з цим доведеться далі якось жити. Розмовляла зі своїм начальником, який мені сказав: “Все що робить влада – це робимо ми. Якщо ти не згодна з цим, думай, як тобі бути»», – поділилася Татур.

Дільничний міліціонер Іван Колос розповів, що ввечері 9 серпня його разом з іншими співробітниками міліції відправили на Площу повстання в Гомелі, щоб стежити за громадським порядком. «На той момент я зрозумів, що у мене немає ідеї затримувати цих людей. У момент, коли мені передавали людей, щоб вести в автозак, і якщо я вів людину один, то я просто відпускав її. Говорив: “Іди швидше””, – сказав він.

Пізніше Колоса змусили написати рапорт, що він нібито затримав людину, яка чинила непокору. Міліціонер відмовився і його образив начальник.

Помічник прокурора Первомайського району Мінська Євген Бабак заявив, що 9 серпня був на роботі, але про події в місті того вечора йому розповідав товариш. “Я був як сполучна ланка. Чи не єдина людина, яка, в прокуратурі тоді перебувало п’ятеро людей, мала хоч якийсь зв’язок зі світом і знала, що відбувається на стелі, на площі», – зазначив Бабак.

За його словами, близько 10-11 години силовики почали застосовувати світлошумові гранати і гумові кулі. Він разом з колегами залишався в прокуратурі, оскільки вони побоювалися їхати додому, щоб не бути затриманими ОМОНом, який хапав усіх підряд на вулиці.

Дмитро Марусич, який відповідав за управління танковим взводом, стверджує, що на другий день після виборів у нього мали відбутися заняття з бойової підготовки, але військових вишукували на плацу і почали проводити інструктаж. «Щитами ніхто не екіпірував. Екіпірували бронежилетами і касками, але потім ми отримали завдання – отримувати бойову зброю і боєприпаси. Конкретно ніхто не визначив для чого потрібні були бойові патрони і зброю. Це було як розпорядження усне. Документально це ніде не було відображено”, – повідомив Марусич.

Він відмовився виконувати дане розпорядження, пояснивши, що укладав контракт зі Збройними силами і виконуватиме лише завдання, пов’язані з танковим взводом. “Тим, хто виконує усні розпорядження, хлопці, панове, мужики, ви повністю берете на себе відповідальність. І ті, хто віддавали такі накази, будуть говорити, що це була ваша повна ініціатива. Це самоуправство”, – наголосив Бабак.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...