Пандемія коронавірусу: Українка розповіла про вакцинацію від COVID-19 в Італії

На Апенінах вакцинацію розпочали наприкінці грудна 2020-го.

Науковці припустили, що зупинити пандемію коронавірусу потенційно можливо, якщо вакцинувати від 70 до 85% населення кожної країни. Враховуючи нинішні темпи цього процесу, а також необхідність двох доз препарату для повної імунізації, видання Bloomberg спрогнозувало, що "знешкодити" COVID-19 можна буде протягом 7 років. Журналісти поспілкувалися з українкою Наталією Вригою, яка живе в італійському місті Б‘єлла (П’ємонт), передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Обрали вакцини двох виробників

На початку пандемії на території ЄС найбільше коронавірус зашкодив Італії. Навесні 2020-го тут фіксували найвищий рівень смертності від цього вірусу в світі. У пікові дні навесні та восени кількість хворих налічувала десятки тисяч щодня. Були періоди (у березні та грудні), коли через ускладнення, викликані COVID-19, за добу помирало до тисячі людей. Свої останні хвилини чимало жертв провели в ізольованих лікарняних боксах. Небезпечний вірус забирав життя італійців з такою швидкістю, що їх не встигали ховати. Лікарні, морги та крематорії Італії були переповнені тілами. Померлих часто ховали у лікарняних робах, у закритих трунах і без відспівування.

Наприкінці грудня 2020 року тут стартувала кампанія вакцинації проти COVID-19. Для щеплення обрали препарати виробництва Pfizer-BioNTech та Moderna. Імунізація відбувається безкоштовно для всього населення відповідно до черги, яка враховує ризик захворювання, типи вакцин та їх наявність.

Наталія Врига, українка, яка мешкає в Італії

"Тут вакцинують препаратом від Pfizer-BioNTech. Але, здається, всім його не вистачає. Загалом країна планує закупівлі понад 200 млн доз", – повідомила Наталія Врига.

Згідно з даними сайту уряду Італії та ресурсу Our World in Data, в країні, де проживає понад 60 млн громадян, загалом більш ніж 2,5 млн осіб уже отримали одну або дві дози медпрепарату, це майже 4,5% від усього населення.

"Насамперед вакцинують співробітників медичних і соціальних служб. Далі за пріоритетами. Все добровільно для всіх, зокрема і для медиків. Процедура безкоштовна, навіть для тих, хто не має медичної страховки в Італії. Ніхто наразі не зобов’язаний імунізуватися", – розповіла співрозмовниця.

Пріоритетними визначено такі категорії: медичні та соціальні працівники як державних, так і приватних установ, мешканці та персонал інтернатних центрів догляду за людьми похилого віку, а також безпосередньо люди похилого віку.

Вакцинують у лікарнях, клініках та з допомогою виїзних мобільних бригад

Як повідомляється на сайті уряду Італії, з особами цієї категорій комунікують через відповідні структури. Щеплення можна зробити в заздалегідь визначених лікарнях і клініках. Також в Італії передбачені мобільні підрозділи для тих, хто не може дістатися до центрів вакцинації. Зі збільшенням доз медпрепаратів, почнуть імунізувати інші категорії населення, включно з тими, хто належить до основних служб, зокрема освітян, співробітників правоохоронних органів, персонал в'язниць тощо.

"Щодо обмежень – наразі планів нема, проте кажуть, що, можливо, буде книжечка вакцинації. Той, хто зробив щеплення, зможе ходити в ресторан, подорожувати і так далі. Все це зараз на рівні розмов. Італійська влада таких рішень не ухвалювала", – додала Наталія.

Оскільки процес добровільний, то сама вона поки не має намірів імунізуватися. "Я не противник вакцин у принципі, але не планую робити щеплення. Не хочу. Досі не захворіла, можливо, річ у хорошому імунітеті. Особисто для себе не бачу особливої потреби імунізуватися, якщо це не стане обов’язком, тобто якщо через відсутність такого щеплення не можна буде знайти роботу чи подорожувати", – пояснила дівчина.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...