Пенсійна реформа: Як купити трудовий стаж, щоб вистачило на пенсію

Зараз необхідний страховий стаж становить 27 років, кінцева мета - 35.

Згідно з пенсійною реформою, для виходу на пенсію в 2028 році українцям необхідно буде мати 35 років страхового стажу. Передбачена можливість докупити до 5 років стажу, заплативши за кожен рік близько 25 тисяч гривень, передають Патріоти України.

Починаючи з 2018 року, українцям щорічно підвищують необхідний стаж для виходу на пенсію. Зараз необхідний страховий стаж становить 27 років, кінцева мета - 35 років. Передбачається, що в 2028 році близько половини пенсіонерів не матимуть необхідного стажу.
Законодавство передбачено можливість докупити до 5 років стажу. Вартість покупки стажу розраховується за формулою, яка враховує розмір єдиного соціального внеску, який на сьогоднішній день складає 1039 гривень: Стаж = ЄСВ * Коефіцієнт * Кількість місяців.

Розмір коефіцієнта залежить від кількості років: для одного року - 2, для двох - 1.8, для трьох - 1.6, для чотирьох - 1.4 і для п'ятьох - 1.2. Наприклад, покупка 1 року стажу буде коштувати: ЄСВ (1039) * Коефіцієнт (2) * Кількість місяців (12) = 24 936 гривень.

З цієї ж формулою можна розрахувати покупку 1-5 років стажу:
1 рік - 24 936 гривень;
2 роки - 44 885 гривень;
3 роки - 59 847 гривень;
4 роки - 69 820 гривень;
5 років - 74 808 гривень.
Однак, ці ціни актуальні тільки до 1 липня 2020 року, після того як зросте мінімальна зарплата, збільшиться і розмір ЄСВ (єдиного соціального внеску).
Існує можливість купити стаж в розстрочку. Така покупка буде коштувати дешевше, оскільки з формули випадає коефіцієнт. В такому випадку 1 рік коштуватиме майже 12 500 гривень незалежно від кількості докуплений років. Однак, пенсію не почнуть виплачувати, поки не буде оплачена вся сума за стаж.

Для того, щоб купити страховий стаж і добровільно сплачувати єдиний соціальний внесок, потрібно звернутися до податкового органу за місцем проживання та надати наступні документи:

Заява про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або одноразової сплати в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;
-копію трудової книжки ;
-виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
-Копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.
Здійснити оплату за куплений стаж потрібно протягом 10 календарних днів після підписання угоди

За офіційними даними, за перші 9 місяців 2019 року трохи більше ніж 3 215 українців скористалися послугою докупити страхового стажу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...