Пережила чоловіка на 30 років: У Києві померла вдова легендарного кінорежисера

Вдови режисера Сергія Параджанова не стало 6 червня.

Світлана Щербатюк-ПараджановаСвітлана Щербатюк-Параджанова була філологом і педагогом, свого знаменитого чоловіка Сергія Параджанова вона пережила на 30 років. Про смерть вдови режисера повідомляється на сторінці кінотеатру "Ліра" у Facebook, передають Патріоти України.

"На жаль, змушені повідомити сумну звістку. Сьогодні, 6 червня 2020 року, відійшла у вічність Світлана Щербатюк - дружина Сергія Параджанова", - йдеться в повідомленні.

Автори посту процитували мистецтвознавця Оксану Мусієнко. Вона в публікації "Роздуми над книжкою Сповідь" згадує про своє знайомство з вдовою Параджанова. Мусієнко відзначила, що навіть коли подружжя розлучилося, для Параджанова Світлана Іванівна не стала колишньою. Підтримку і любов жінки, яка подарувала режисерові сина Сурена, народний артист Української РСР і Вірменської РСР відчував усе своє життя. "Може, без них він і не вижив би. Я про себе називала Світлану "декабристкою". Так, їй було що втрачати, коли вона відверто і неоднозначно заявила про те, що не збирається рвати відносини з батьком свого сина. Вона втратила роботу в університеті, де викладала російську для іноземців, стала "невиїзною". Але вона не припинила листування з ув'язненим, не перестала передавати в зону посилки і, головне, битися в усі двері, щоб хоч якось полегшити долю Сергія", - написала мистецтвознавиця.Світлана і Сергій ПараджановиВідзначимо, що в 1989 році Фрунзе Довлатян, радянський і вірменський актор театру і кіно, кінорежисер, народний артист СРСР, запропонував Параджанову роботу на кіностудії "Арменфільм". На початку червня пройшов перший знімальний день. 7 червня відбулися зйомки параджанівського фільму-автобіографії "Сповідь". У той день було відзнято в цілому 300 метрів робочої плівки, як виявилося, в житті Параджанова це були останні зйомки. 8 червня 1989 року став кашляти кров'ю, незабаром у режисера діагностували рак легенів. Однак операція в Москві не врятувала, пухлина дала метастази. Параджанов повернувся в Тбілісі, його стан погіршувався. Незважаючи на важку недугу, Сергій Параджанов все-таки поїхав в кінці 1989 року на кінофестиваль в Лісабон. Останні дні його життя за ним доглядала його подруга по університету Галина Місакян. У той час Параджанов, незважаючи на свої страхи, все ж прийняв пропозицію тодішнього президента Франції Міттерана і прилетів на лікування в Париж 22 травня 1990 року. Хоча побоювався раніше це робити, оскільки саме в цьому місті його друг, режисер Тарковський помер від раку легенів. Але навіть французька медицина не допомогла Параджанову 20 червня 1990 року його транспортували в Єреван, через добу він помер у республіканській лікарні.

Відзначимо, що Світлана Іванівна була другою дружиною Параджанова, він одружився на ній в 1955 році. Першою дружиною Параджанова була татарка на ім'я Нігяр. Параджанов закохався в неї без пам'яті, пара через кілька місяців після зустрічі одружилася. Однак незабаром після цього в Москву прибули рідні дівчини і зажадали від режисера великий викуп за наречену, адже пара розписалася, не отримавши на це благословення батьків Нігяр. У той час Параджанов навчався у ВДІКу, грошей не мав. Він відправився за допомогою до батька-антиквара. Однак той йому відмовив у допомозі, батько так і не пробачив синові те, що він порушив сімейну традицію і не пішов по його стопах. Дружина Параджанова загинула трагічною смертю, згідно патріархальним звичаєм, родичі Нігяр скинули її під електричку. Після цієї трагедії Параджанов навіть лежав в психіатричній клініці в Тбілісі, а коли відчув себе краще, поїхав до Києва. Де і зустрів свою другу дружину. Світлані Іванівні тоді було всього 17 років, а Параджанову вже 30.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...