Перший президент України розповів, чому Україна відмовилася від ядерної зброї

У спадщину від Радянського Союзу в Україні залишилася найбільша армія Європи і третій за потужністю у світі ядерний арсенал.

Леонід Кравчук

"Аби остаточно відійти від Росії та створити власну армію, Україна мала відмовитися від ядерної зброї. Такою була перша вимогою західних країн", - розповів перший президент незалежної України Леонід Кравчук, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

"Нас поставили просто перед вибором – або ми складаємо ядерну зброю, або на нас вчинять економічний тиск, зокрема і застосують санкції", – наголошує він.

"Чому поставили таку вимогу? Тому що в Україні було 165 ядерних балістичних комплексів, які були націлені на Сполучені штати Америки. Управління [розташовувалося] в Москві, а ракети стояли в нас. Хто міг гарантувати, що не ніхто не натисне кнопки і не випустить ракету? А вона б потрапила в ціль, яка була передбачена спеціальним шифром", – заявив Кравчук.

Він додав, що західні країни боялися, що втратиться контроль над ядерною зброєю, і тоді США могли б стати заручниками цього.

165 ядерних балістичних комплексів в Україні були націлені на США

Та окрім зовнішнього тиску були і внутрішні проблеми, перш за все – економічні. Адже, аби отримати тисячі танків і бойових машин, літаків і ракет, майже мільйон особливого складу, необхідні були десятки мільярдів, яких в Україні не було.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...