"Перший рік медиків часто вбивали": Яна Зінкевич поділилася моторошною історією з фронту

Це сталося під час боїв в Амвросіївці...

Яна Зінкевич

Відома українська волонтер, засновник медичного батальйону "Госпітальєри" Яна Зінкевич розповіла, як їй ледь вдалося врятуватися від розправи російських окупантів на Донбасі у 2014 році. Моторошними спогадами Зінкевич поділилася в інтерв'ю Новинарні, передають Патріоти України.

За її словами, це сталося під час боїв в Амвросіївці. Тоді українські медики ставали частими жертвами терористів, і одного разу вона сама ледве не потрапила в руки до бойовиків.

"Ми вивозили поранених з міст недавно звільнених, там в лікарні вже не було ніяких ні ліків, нічого. Лікарі різні були, деякі – сепари, нашим пораненим спеціально робили гірше, люди гинули через це. Тому я ставила охорону. Відповідно, я залишила частину свого екіпажу як охорону, а ще з однією людиною ми поїхали в сусіднє містечко, щоб там купити ліків і привезти. Треба поспішати, там операція потрібна, інфузія. Ми летимо на швидкості в те містечко, і дорогою, де не повинно бути блокпоста, спливають плити, по нам починають стріляти", – згадує волонтер.

Зінкевич розповіла, що їм довелося зупинитися, незважаючи на страх (адже вона і її напарник були членами "Правого сектора", до того ж сумнівів в тому, як терористи ставляться до дівчат, ні у кого не виникало).

"У нас при собі завжди були гранати. Ми тоді ще їздили зі зброєю. Це вже потім демілітаризувалися, а перший рік медиків часто вбивали, тому ми завжди були зі зброєю. І ось по нас почали стріляти, оточувати автомобіль з усіх боків. Ми дочекалися, підпустили їх до себе, вони нас дістали з машини. Лежимо вже на землі. Тримаю на серці гранату, готуюся, щоб їх якомога більше підійшло. І раптом один з них говорить російською: "Ой, та ні, я її знаю! Вона типу це...", – розповідає засновниця "Госпітальєрів".

Яна Зінкевич

Швидше за все, терористи переплутали її з кимось іншим. У цілях безпеки Зінкевич та її побратим до останнього зберігали мовчання, щоб не видати себе українською мовою.

"Вони віддали зброю, мене підняли і обтрусили, відпустили. Далі ми поїхали, взяли, що треба. В лікарню довелося повертатися полем, але нормально, поїхали", – підсумувала волонтер.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...