Пішов з сумнівами у своїй наполегливості? - Помер екс-сенатор США, який зіграв ключову роль в ядерному роззброєнні України

Екс-сенатор Лугар - один з авторів програми Нанна-Лугара, завдяки якій були знищені більше 7,6 тис. ядерних боєголовок, близько 2,3 тис. балістичних ракет, 24 склади ядерних боєприпасів.

Річард Лугар

28 квітня в США у віці 87 років помер колишній американський сенатор-республіканець Річард Лугар. Про це повідомляється на сайті науково-дослідного інституту Центр Лугара, передають Патріоти України.

Причина смерті - ускладнення аутоімунного неврологічного захворювання.

Екс-сенатор Лугар - один з авторів програми Нанна-Лугара (офіційна назва - «Програма співробітництва в зменшенні загрози» Cooperative Threat Reduction Program), завдяки якій були знищені більше 7,6 тис. ядерних боєголовок, близько 2,3 тис. балістичних ракет, 24 складу ядерних боєприпасів.

Лугар в 90-х роках зіграв ключову роль в ядерному роззброєнні України. У 1992 році Лугар разом з сенатором Нанном приїжджав до Києва і від імені США пообіцяв президенту Леоніду Кравчуку десятки мільйонів доларів на те, щоб допомогти Україні позбутися ядерної зброї. В кінцевому підсумку на цю програму США витратили близько 800 мільйонів доларів.

У 1968-1975 році Лугар був мером американського міста Індіанаполіс, а в 1977-2013 роках представляв Індіану в Сенаті США.

У 1996 році Лугар балотувався в президенти США від Республіканської партії, але програв праймеріз Бобу Доулу.

У 2006 році Лугар отримав орден князя Ярослава Мудрого V ст. — за вагомий особистий внесок у розвиток міжнародного співробітництва, зміцнення авторитету та позитивного іміджу України у світі, популяризацію її історичних і сучасних досягнень.

У 2016 році президент Петро Порошенко присвоїв Річарду Лугару орден Свободи з нагоди 25-ї річниці незалежності України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...