Після війни у Нагірному Карабаху Британія зацікавилася турецькими безпілотниками (фото, відео)

Bayraktar TB2 - вдесятеро дешевий від американських БпЛА Protector, які купує Міноборони Британії. Але не менш ефективний.

Після війни у Нагірному Карабаху британські військові готові переглянути ставки у безпілотних пріоритетах. За інформацією газети The Guardian, британські військові були вражені успіхами турецьких БпЛА у Нагірному Карабаху у поєднанні з їх відносно невисокою вартістю, що робить втрату кількох безпілотників не настільки чутливою, як втрата хоча б одного американського БпЛА Protector, передають Патріоти України.

Раніше Міноборони Великобританії мало план закупити 16 безпілотників Protector RG MK1 американського виробництва вартістю понад $20 млн кожен. Перша поставка цих літаків до повітряних сил Британії RAF відбудеться у 2023 році.

Bayraktar TB2
У свою чергу, за підрахунками аналітиків, виготовлені на підприємстві Baykar Makina безпілотники TB2 коштують від $1 до 2 мільйонів кожен за один БпЛА.
Перша поставка БпЛа Protector RG MK1 американського виробництва до королівськьких повітряних сил Британії відбудеться у 2023 році.

Тепер, зробивши висновки з нещодавнього конфлікту у Нагірному Карабаху, військові Великобританії ініціюють нову програму закупівлі ударних безпілотників.

На додаток до дорогих Protector RG MK1 вони хочуть мати значно більшу кількість ударних систем, якими можна пожертвувати у бою.

Як повідомляє The Guardian, спираючись на джерела у Міністерстві оборони, Великобританія хоче придбати дешевші безпілотники у рамках п'ятирічного огляду оборони, який буде представлений на початку 2021 року.

Раніше Бен Уоллес, міністр оборони Великобританії, заявив, що турецькі безпілотники Bayraktar TB2 - це приклад того, як інші країни "йдуть власним шляхом". Ці безпілотники, додав він, "відповідальні за знищення сотень бронетехніки і навіть систем протиповітряної оборони" у ході війни у Нагірному Карабаху.

Турецькі безпілотні літаки Bayraktar TB2 активно використовувались в ударах проти курдської опозиції як всередині країни, так і за її межами, у Сирії, а також у Лівії під час громадянської війни у цій країні.

Влітку, напередодні конфлікту у Нагірному Карабаху, Азербайджан закупив у Туреччини, за деякими оцінками, два десятки Bayraktar ТБ 2 і застосував їх так швидко та ефективно, що, як вважають, ними керували турецькі оператори.

За час війни за Нагірних Карабах ударно-розвідувальний БПЛА Bayraktar TB2 знищив майже 1000 цілей. Детальну статистику застосування турецького дрона підвів ресурс Clash Report.
9 листопада 2020 р. було підписано перемир'я між двома сторонами конфлітку за посередництвом Росії. Вірменія була змушена відійти з земель Нагірного Карабаху, які вона до того контролювала. Близько 5000 солдатів з обох сторін було вбито.

Аналітики блогу Oryx, спираючись на загальнодоступні фотографії та відео, підрахували, що Вірменія, зокрема, втратила 224 танки у порівнянні з 36 танками Азербайджану.

Бойове навантаження Bayraktar TB2 від Roketsan
Кілька безпілотників Bayraktar TB2 були збиті вірменськими силами. При цьому у звіті, опублікованому Вірменським національним комітетом у США у листопаді 2020 р., були показані фотографії компонентів, що використовувались у збитому безпілотнику.

Це, зокрема, навігаційна система від Garmin, гіростабілізована платформа виробництва компанії Wescam, що базується в Онтаріо (дочірньої компанії американської фірми L3Harris).

Також The Guardian згадує і про два можливі британські компоненти у складі Bayraktar TB2. Це паливний насос, виготовлений хемпширською фірмою Andair та пристрої, з яких скидаються керовані бомби з безпілотників.

Плануючаі бомба з лазерним наведенням MAM-L під крилом турецького безпілотника - на спеціальному пілоні.
Система скидання ракет та бомб Hornet, як стверджується, була розроблена та поставлена до Турчеччини у 2015 році британською компанією EDO MBM Technology, яка розташована на околиці Брайтона.

Цей пілон - складне обладнання, яке деякі експерти описують як “розумну руку”, що забезпечує належне скидання боєприпасів з безпілотника в зазначені координати цілі. На цю розрбку перші патенти були подані EDO у Великобританії у 2014 році, а в ЄС та Туреччині - через рік.

EDO MBM належить американській компанії L3 Harris, шостому за величиною підряднику у галузі оборони. Але оскільки EDO MBM знаходиться у Великобританії, на неї поширюються британські, а не американські норми щодо озброєнь, що означає, що вона може легально експортувати критичну стійку для бомб.

Проте після публікацій від 2016 року на тему ракетних стійок для Bayraktar TB2, Сельчук Байрактар, головний технічний директор компнаії Байкар, заявив у Twitter, що Baykar не купував стійку Hornet у EDO MBM Technology і що турецька компанія розробила власну "набагато вдосконаленішу модель за доступною ціною".

Виробництво БАК Bayraktar TB2
Як відомо, Великобританія з 1992 р. дотримується ембарго щодо всієї зброї, яка може бути використана у конфліктах на кшталт того, що стався у Нагірному Карабаху.

На конкретне запитання щодо компонентів, на які посилається вірменський документ, Департамент міжнародної торгівлі Британії заявив The Guardian: "Ми не видавали ліцензій, що суперечать ембарго на поставки зброї".

БАК Bayraktar TB2 придбані Україною у Туреччини

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...