"Північний потік-2" приречений на поразку", - ЗМІ

Експерт пояснила, що існує ціла низка факторів, які зроблять російську "трубу" якщо не збитковою, то не дуже й вигідною.

Росія хоче експортувати в Європу не лише газ, а й свої корупційні практики. Опір цим намірам повинна чинити спільна політика Європи і трансатлантичної спільноти, - вважає експерт Jamestown Foundation Маргарита Асенова. За її словами, санкції США роблять "Північний потік-2" приреченим на поразку. Про це пише Gazeta Polska Codizennie, передають Патріоти України.

Асенова пояснила, що політика Америки і її союзників в ЄС ставить мету захистити енергетичну безпеку Європі. Щоб газові поставки не були монополізовані чи використані однією країною, зокрема Росією, для політичного і економічного тиску на континент.

"Росія експортує не лише газ, а й корупцію. Варто тільки поглянути на угоду між фірмою з Саудівської Аравії й "Болгаргазом" про побудову ділянки "Турецького потоку" на території Болгарії. Зрештою, до цього проекту були залучені компанії з Росії. Це говорить про те, як корупція допомагає "Газпрому" укладати такі угоди й поширювати корупційні практики в інших країнах", - каже аналітик.

Ще кращим прикладом російської корупції стала співпраця Москви з колишнім канцлером Німеччини Герхардом Шрьодером. Він щороку отримує мільйон євро за участь в правлінні російськими компаніями і лобізм на користь їхніх проектів в Європі. На думку Асенової, попри корупцію і лобізм в Берліні й Брюсселі, "Північний потік-2" приречений на поразку.

"Поправки до закону "Про протистояння проти ворогів Америки за допомогою санкцій", які вніс Держдепартамент США, не лишає простору для маневру для тих, хто хотів би допомагати "Газпрому" з побудовою газопроводу. Санкції вдарять по компаніях, які захочуть зайнятися підтримкою, зберіганням обладнання й наданням портових послуг для кораблів Росії, причетних до будівництва", - пояснила вона.

На думку Асенової, це ж повинно стосуватися і "Турецького потоку", який теж потрібно заблокувати. Адже якщо цей газопровід буде запущений, він обмежить можливість країн Центральної й Східної Європи розвивати регіональний ринок газу. Особливо буде неможливо його об'єднати з північно-південною віссю, чого добивається ініціатива "Тримор'я".

Аналітик також звертає увагу на те, що поставки газу від "Газпрому" в Європу вже скорочуються. І це продовжиться на тлі збільшення поставок зрідженого газу зі США, Катару й інших країн.

""Газпром" залишиться важливим постачальником газу, але він не буде домінувати на європейському ринку. В результаті Росії буде потрібна Європа більше, ніж Європі такий постачальник сировини", - вважає Асенова.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...