Північний потік-2: "Росія шантажує Україну на мільярди євро", - Bild

Німецька сторона лукавить, коли каже, що Москва збереже, як обіцяла Берліну, транзит газу по українській території після введення в експлуатацію Nord Stream 2.

До такого висновку прийшов кореспондент німецького таблоїду Bild Юліан Репке, в розпорядженні якого опинився документ федерального Міністерства закордонних справ "для службового користування", передають Патріоти України.
"Запевнення федерального уряду про те, що Москва має гарантію поставок газу паралельно з Nord Stream 2, є відверто хибним твердженням", - розповів у розмові з виданням один дипломат.
У німецькому уряді постійно говорять про те, що президент РФ Володимир Путін пообіцяв канцлеру ФРН Ангелі Меркель в серпні минулого року безперервний транзит газу через Україну паралельно з експлуатацією Nord Stream 2, до закінчення будівництва якого залишилося всього кілька місяців. У січні міністр закордонних справ Гайко Маас радів тому, що "президент Путін взяв на себе зобов'язання продовжити транзит природного газу через Україну".
Але конфіденційний документ МЗС ставить під сумнів заяви Меркель і Маасу, йдеться в статті. Автор посилається на переговори між Європейською комісією, Росією та Україною, під час яких Кремль назвав три умови для продовження транзиту газу через територію України: коригування Договору про транзит 2009 року, поступки з боку України в тому, що стосується виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду; припинення українських спроб забезпечити судовий розгляд в арбітражах третіх держав.
Те, що зовні виглядає безневинним, насправді є кричущим, адже Арбітражний суд Стокгольма засудив державний "Газпром" в березні 2018 року до € 2,3 млрд в якості відшкодування збитку "Нафтогазу України" за недоставлені обсяги газу. З тих пір Україна намагається повернути гроші від російського газового гіганта. Таким чином, Москва вимагає як передумову навіть ведення переговорів про перепідписання контракту про транзит, щоб Київ відмовився від спроб повернути свої гроші. "Говорячи просто: Росія шантажує Україну на кілька мільярдів євро!" - пише автор, нагадуючи, що транзит російського газу дає ВНП України майже 3% доходів. Тобто, не існує і не може існувати ніяких "обіцянок" щодо продовження транзиту.
Єврокомісія в цілому розділяє точку зору України щодо того, що не повинно бути ніяких "передумов". Брюссель направив Росії пропозицію щодо обсягів транзиту газу Україною до 2020 року. Обговорюються 60 млрд кубометрів гарантованого газу щорічно і 30 млрд можливих додаткових. Росія не відповіла на цей запит до теперішнього часу.

У відповідь на запит Bild МЗС визнало, що до сих пір не було досягнуто домовленості про транзит газу через Україну з введенням в експлуатацію Nord Stream 2. З січня Росія взагалі блокує які б то не було переговори. 1 квітня "Газпром" відзвітував, що проклав по дну Балтійського моря вже 915 кілометрів труб, що становить близько 37% від загальної довжини газопроводу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...