"Північний потік-2": У Кремля великі проблеми, - Портников

Німецька ділова газета Handelsblatt стверджує, що Федеральне агентство з мереж відхилить заявку компанії Nord Stream 2 AG на виведення «Північного потоку-2» з дії норм газової директиви Європейського союзу.

Про це у своєму блозі пише журналіст Віталій Портников, передають Патріоти України.

"В агентстві не погодилися із логікою компанії, керівники якої стверджують, що поняття «завершення будівництва» – адже «Північний потік-2» досі не добудований – не потрібно інтерпретувати в технічному сенсі, а потрібно звертати увагу на час інвестування у проєкт. Але це дивний аргумент – адже якщо будівництво не є завершеним, так це й означає, що воно не є завершеним. А не підкорятися вимогам газової директиви Європейського союзу можуть тільки ті трубопроводи, які добудовані до 23 травня 2019 року. Будівництво «Північного потоку-2» тоді ще тривало.

Варто нагадати читачеві, в чому сенс газової директиви ЄС і чому вона є такою важливою для України. Сенс цієї директиви в тому, що газопроводи на території Європейського союзу повинні належати незалежним компаніям, а не постачальникам сировини – отже, «Газпром» позбавляється можливості володіти «Північним потоком-2». І до того ж кожен такий газопровід повинен надавати рівний доступ різним постачальникам – отже, «Газпром» не зможе завантажити його на повну потужність. І необхідність в газовому транзиті через Україну – причому в досить об’ємному газовому транзиті – збережеться і після закінчення будівництва «Північного потоку-2».

Однак головним завданням будівельників альтернативних маршрутів – і про це завдання свого часу говорили і президент Росії Володимир Путін, і керівники «Газпрому» – було домогтися повного припинення транзиту російського газу по українській газотранспортній системі. Кремль був готовий вкладати у ці трубопроводи мільярди доларів, їхнім найбільш високопоставленим лобістом був сам Путін, який вирушав з візитом до столиць країн-учасниць проєктів і переконував їхніх керівників не відмовлятися від транзиту російського газу, пропонував вигідні умови. А чому?

Не тільки тому, що український бюджет у разі остаточного припинення транзиту позбавлявся величезних сум гарантованих доходів. Але ще й тому, що у разі ширшого військового протистояння з Україною економічні ризики для Росії було б мінімізовано, російський газ безперешкодно продовжив би надходити по альтернативних маршрутах. І в такій ситуації в Кремлі могли б без особливого збитку для «Газпрому» планувати атаку вже не тільки на Донецьк і Сімферополь, які нині окуповані внаслідок збройної агресії Росії, а й і на Дніпро, і на Київ, і на Львів.

Ось чому зупинка будівництва «Північного потоку-2» стала для України не стільки питанням економічного прибутку, скільки у буквальному сенсі слова питанням виживання. Ось чому кожний новий дозвіл на продовження будівництва перетворювалося на справжню битву. І в цьому сенсі позиція уряду Данії, яка на тривалий час призупинила будівництво «Північного потоку-2», мала вирішальне значення. «Північний потік-2» потрапив у пастку європейської газової директиви і фактично позбувся того сенсу, заради якого все й і починалося.

Санкції США проти антиукраїнської мрії Путіна

А там і американські санкції оголосили – санкції, які фактично зупинили будівництво. Після оголошення цих санкцій у «Газпромі» стверджували, що добудують «Північний потік-2» самостійно, без участі західних компаній. А насправді?

А насправді ми продовжуємо стежити за дивною подорожжю російського корабля-трубоукладача «Академік Черський». Саме це судно після відмови західних компаній від участі у добудові трубопроводу вирушило до місця будівництва і керівники «Газпрому» переконували, що воно здатне успішно завершити проєкт. Але кілька днів тому «Академік Черський» змінив маршрут і відправився у зворотному напрямку.

Можливо, тому, що це судно насправді не може бути використано для добудови «Північного потоку-2». Чи тому, що в Кремлі вирішили, що після потрапляння проєкту під норми газової директиви Євросоюзу і на тлі драматичного зниження цін на нафту – а значить, і на газ – немає ніякого сенсу витрачати гроші на здійснення великої антиукраїнської мрії Володимира Путіна?

Європейська газова директива перетворює «Північний потік-2» з гюрзи із отруйним жалом на невинного вужа, а американські санкції ставлять під сумнів саму можливість виживання кремлівської «змії» у холодних водах Балтійського моря."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...