План Хомчака: Військовий експерт пояснив, як у Зеленського оптимізують військові частини

Начальник Генерального штабу ЗСУ Руслан Хомчак має намір здійснити важливий крок у реформуванні армії та зробити акцент не на кількості, а якості, проте цілісної програми військового реформування у нього досі немає.

Начальник Генерального штабу ЗСУ Руслан Хомчак

Про це заявив колишній офіцер оперативного управління Генштабу, полковник запасу Олег Жданов, передають Патріоти України.

«Сьогодні ми роздули штат на близько чверті мільйона, ми маємо в складі понад 20 бригад і середня укомплектованість наближається до 50%. Що переводить ці бригади автоматично в розряд обмежено готових до виконання завдань за призначенням. Тому питання на сьогодні: а чи треба нам чверть мільйона чоловік у збройних силах? Може нам достатньо буде 100-150 тисяч, але з укомплектованістю 90-95% і відповідно з боєготовністю 100%? Ось про що йдеться», – пояснив офіцер.

За його словами, єдине, що йому не подобається в планах Хомчака це те, що подібні важливі реформи «висмикують такими пострілами». «Замість того, щоб концептуально сформулювати взагалі суть військової реформи і Хомчак, вибачте, скоро вже місяць на посаді, але поки що лише окремі вислови. Це перше таке позитивне висловлювання в плані перетворення збройних сил на користь якості, а не кількості», – зазначив Жданов.

Він сказав, що у очільника Генштабу досі немає цілісної програми, також він не говорить взагалі про військову реформу. «До речі, президент якось взагалі обходить стороною збройні сили. Мені навіть образливо. У Брюсселі він перерахував усіх силовиків – і СБУ, і Нацгвардію, а армію забув. Тут він виступав, він теж забув. 5% ВВП на оборону? Так у нас і так 5% ВВП на оборону. Як було, так і є. Поки ніяких відмінностей немає. А про армію ми мовчимо», – наголосив Жданов.

На його думку, у президента Володимира Зеленського теж немає плану з припинення військового конфлікту на Донбасі, а його спроби зазнали краху. «Він тикнувся з Донбасом і подивіться, що ми отримали у відповідь? Путін не змінив своєї позиції ні на йоту з 2014 року. Ніякого виходу, по-тихому виходу Росії із збереженням політичного обличчя Путіна з Донбасу не буде ніколи. Тільки під натиском. Або фінансово-економічним і політичним, або силовим військовим. Всі. Третього варіанту не дано. Він не піде сам», – вважає офіцер.

Також він додав, що Леоніда Кучму повернули в ТКГ, щоб втілити план 2015 року про «тихий вихід» російських найманців з Донбасу. «Пам’ятайте, всі говорили, що Росія типу по-тихому йде, ми по-тихому заходимо. І ніби як Путін зберігає лице, їх там немає, і з нього знімають санкції частково, і повертають в якісь політичні кола. Ось те ж саме. Тому й поїхав один з авторів цього проекту Кучма. А в результаті ми отримали жорстку кількість обстрілів, причому прицільних обстрілів, причому з важкої артилерії, з нанесенням максимальних втрат. І тепер продовжуємо ловити снаряди», – додав Жданов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...