Подорожуючи Грузією: Тут знають, що відповідати на "Слава Україні!"

Батумі й Аджарія становлять чималий інтерес для тих, хто не любить без діла засмагати...

"Підлітаючи до Батумі, літак знижується і сідає ніби в море — дуже ефектно", - пише у своєму блозі шеф-редактор УНІАН Михайло Ганницький, передають Патріоти України.

"В ілюмінаторі відкривається краєвид на вогні набережної і хмарочоси готелів уздовж берегової лінії. Миловидна прикордонниця слов'янської зовнішності в компактному аеропорту Батумі мовчки ставить штамп у паспорт. Все, я в Аджарії.

Батумі й Аджарія становлять чималий інтерес для тих, хто не любить без діла засмагати. У самому місті крім кількох пам'ятників і фонтанів, хитромудрої архітектури і симпатичних сквериків є оглядове колесо приголомшливих розмірів, величезна канатна дорога з прекрасним оглядовим майданчиком на горі, а на околиці — відомий на весь пострадянський світ ботанічний сад.

Крім субтропічних пальм і бамбука, якими не здивуєш досвідченого мандрівника, у Батумському ботсаду трапляються артефакти, яких не знайдеш у Європі, — наприклад секвої. До речі, біля підніжжя гори, на схилі якої розташувався ботсад, є прекрасний пляж. Так що, оглянувши екзотичну рослинність, можна відразу й освіжитися.

У Грузії, як і в Україні, бджільництво — улюблене хобі глибокої провінції. До того ж, грузини, як і українці, дуже люблять мед диких бджіл. Але є важлива відмінність — якщо у нашій країні такий мед збирають спеціально навчені бортники безпосередньо в лісах, то в Грузії вдалися до хитрощів. У лісистій або розташованій неподалік від лісу місцевості любителі випилюють у поліні дупло, закладають туди трохи звичайного меду, і таку пастку-вулик закріплюють на сараї або коморі. Бджоли клюють на приманку і завершують почате хитрими грузинами, тобто завантажують дупло медом.

Вино — ось над чим у Грузії варто було б сконцентруватися. Важлива фішка: дегустаційні зали аджарських виноробів розташовані в мальовничих місцях — біля водоспадів у горах, місцевих визначних пам'яток або, для більшої зручності алкотуристів, прямо в готелях. Грузини примудрилися зберегти свої історичні виноробні традиції дохристиянської доби і, наприклад, витримують вино не в бочках, а в глиняних глечиках — квеврі. Величезні посудини наповнюють вином для бродіння і закопують у землю на років зо два.

Ґрунт виконує функцію природного терморегулятора, а оскільки глина не взаємодіє з продуктом в ємності (на відміну від дубової бочки), смак місцевих вин, вироблених за традиційною технологією, чистіший. На це особливо наголошують грузини.

Дегустації в аджарських винних будинках, як правило, безкоштовні. А якщо десь ви захочете випити вина у форматі повного келиха, заплативши за це, — готуйтеся напитися.

Для любителів міцного алкоголю безумовний інтерес у Грузії становлять не звичні нам горілка або бренді, а чача. Багато хто помилково вважає її "грузинською грапою", проте це визначення геть хибне, оскільки хоча вихідна сировина для виробництва обох напоїв ідентична — відходи винного виробництва, але технології приготування браги, яку переганяють у дистилят, кардинально відрізняються. Як, власне, і смак.

Про історію і деталі виробництва чачі можна детально довідатися не тільки на будь-якій виноробні, але й не відходячи далеко від батумського пляжу — у спеціалізованому чача-барі Чача Тайм у центрі міста. Тут можна послухати про чачу цілу лекцію і продегустувати десятки різновидів напою, а також спробувати класичні коктейлі в чача-інтерпретації, наприклад, не огірковий джин із тоніком, а чачу з тоніком і огірком.

Ну, а якщо хто-небудь скучить за борщем і галушками, то в Батумі є кілька українських ресторанів. Персонал там змішаний — грузини та українці, але вітаються із відвідувачами всі українською.

"У нас спільна історія, спільні друзі та спільні вороги", — кажуть грузини, піднімаючи тости за Україну. В Аджарії знають, що треба відповідати на вітання Слава Україні! і скільки разів треба прокричати Гей! після Будьмо!"

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...