Поки держава закуповує снаряди у приватного виробника, в Україні простоює виробництво боєприпасів

Підприємство розраховувало на державне замовлення, однак далі випробувань справа не пішла.

Виробляти дуже необхідні для війська 152-міліметрові артилерійські снаряди в Україні - такою була мета. З державного бюджету витратили десятки тисяч гривень і купили обладнання. Майже два роки тому лінію з виробництва снарядів калібром 152 мм відкрили, проте замовлень нема і обладнання простоює, розповіли у сюжеті "Спецкор" на 2+2, передають Патріоти України.

"Це обладнання було закуплено в рамках програми оснащення боєприпасами галузі", - каже віце-президент державної акціонерної холдингової компанії "Артем" Віталій Вітюк.
У цеху стоять верстати, які мали виробляти дефіцитні 152-міліметрові снаряди. Обладнання, яке могло виготовити до 18 тисяч боєприпасів, нині припадає пилом. А коштує мільйони. "Ми виготовили тільки партії, необхідні для попередніх випробувань і визначальних випробувань з Міноборони, ми сподівалися на замовлення", - зазначає Вітюк.
Вогневі випробування 152 мм снарядів зберігаються на відео "Укроборонпрому".
Снаряд для далекобійної гармати "Гіацинт", дальність польоту боєприпаса - до 30 кілометрів. У них була потреба в української армії ще на початку війни. А після пожеж на арсеналах у Ічні, Калинівці та Балаклії лише за півтора року Україна втратила сотні тисяч тон боєприпасів.
Тепер, щоби хоча би відновити запаси дефіцитних для української армії 152 мм снарядів, верстатам заводу потрібно працювати роками. "А нам їх треба для того, щоб навіть була бойова підготовка, армія має витрачати їх сотні, на рік сотні. Це мінімальні цифри кажу – сотні. А враховуючи, що бойові дії, треба витрачати на рік тисячі", - запевняє журналіст Юрій Бутусов.
Олександр Тимошко розробляв абсолютно нову бойову частину 152-го снаряда. Переконаний, що цей боєприпас відповідає технічним вимогам. Хоч починалося все нелегко.

"Боєприпас складається безпосередньо зі снаряду, капсуля, вибухової речовини снаряду, гільзи і порохів. Тобто, фактично, коли ми говоримо про створення української боєприпасної галузі, ми маємо на це дивитись через призму ось цих п’яти складових", - пояснює директор інформаційно-консалтингової компанії "Defence Express" Сергій Згурець.

І це не єдина проблема. Адже навіть те, що із зусиллями вдалося досягнути, виявилося не надто потрібним. "Немає відповідального відомства за оборонну, промислову політику. А відповідальність повністю розпорошена по багатьох людях, які відповідають за щось хороше, і ніхто не відповідає за проблему", - стверджує Бутусов.

У 2019 році Міністерство оборони закупило близько двох тисяч 152-міліметрових снарядів. Щоправда, не у державної компанії "Артем", а у приватного підприємства.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...