Поки українські шахтарі сидять без зарплати, Коломойський продає державі вугілля з РФ і "ДНР", - ЗМІ (відео)

За даними журналістів, з літа 2019 року «Центренерго» розгорнула бурхливу співпрацю зі структурами прямо чи опосередковано пов’язаними з олігархом.

Державна компанія «Центренерго» через фірми-посередники, які пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським, купує вугілля з націнкою у Росії і «ДНР», поки українські шахтарі змушені сидіти без зарплати. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info, передають Патріоти України.

За даними журналістів, з літа 2019 року «Центренерго» розгорнула бурхливу співпрацю зі структурами прямо чи опосередковано пов’язаними з олігархом. Держкомпанія почала купувати у них паливо і ексклюзивно продавати їм електроенергію, а у Коломойського з’явилося нове амплуа – він почав торгувати вугіллям, переважно російським, і з державною компанією «Центренерго».

Вугільні угоди оформлялися через низку приватних фірм. Жодна з них не записана на Коломойського, але вони мають ознаки афілійованості. Ці фірми купували російське вугілля, накидали маржу і продавали «Центренерго».

«Тобто державна енергетична компанія України фінансує своїми грошима російський вугільний бізнес, а заробляють на посередництві фірми з орбіти Коломойського», – наголосили у Bihus.Info.

Рекордсмен за поставками вугілля на «Центренерго» з пулу Коломойського компаній – “Синтез Ойл”. Її кіпрських засновників внесла у перелік підконтрольних Коломойському навіть Державна податкова служба. На порталі публічних фінансів оприлюднені 11 договорів між Центренерго і “Синтез Ойл”. З вересня 2019 року «Центренерго» придбала у компанії імпортного вугілля на 1 млрд 600 млн грн.

До цього “Синтез Ойл” не займалася вугіллям. За даними митниці, 99% вугілля компанії – з Росії.

Друга за обсягом поставок вугілля фірма з орбіти Коломойського «Нафта Форс». У 2019 році вона продала «Центренерго» вугілля трохи менше, ніж 1 млрд грн. Країна походження вугілля – переважно Росія.

Пул Коломойський фірм купував вугілля у таких російських постачальників:

Серед власників вугільних кар’єрів є люди з російського списку Forbes, а також підприємець, якого пов’язують з «Газпромом» і Держдумою РФ. Є також трейдер білоруського олігарха Миколи Воробея, який взяв під контроль транзит російського вугілля і згадується як товариш кума Путіна, нардепа Віктора Медведчука.

Окрім цього, серед постачальників вугілля фірмам з орбіти Коломойського є маловідомі компанії, які фігурували в журналістських розслідуваннях про постачання вугілля з «ДНР». Наприклад, ТОВ «РОСТУГЛЕМЕТ» продавала компанії “Синтез Ойл” антрацитове вугілля. Саме антрацит добувають на окупованій території Донбасу.

Скільки осідало грошей в кишенях фірм-перекупників з пулу Коломойського достеменно відомо хіба що організаторам поставок, але журналісти навели приклад. 7 грудня 2019 року Трипільська ТЕС і «Синтез Ойл» купують вугілля у російської «Сибэнергоуголь» за однаковою ціною 1 тис. 975 грн за тонну. Однак у вугілля, купленого ТЕС, ця цінна кінцева, а ось «Синтез Ойл» перепродував його «Центренерго» за 2 тис 200 грн за тонну.

Майже 1,5 млн тонн вугілля, за підрахунками журналістів, «Центренерго» купило у фірм з орбіти Коломойського за 9 місяців. Якщо припустити, що маржа становила 200 грн за тонну, сукупний заробіток – близько 300 млн у кишенях посередників.

Закупівля вугілля в Росії призвела до кризи з українським вугіллям. Тому шахтарям не платили заробітну плату, адже якщо українське вугілля не продається, то нічим їм платити. Шахтарі були змушені протестувати.

«Коли уряд намагається змінити керівництво “Центренерго”, то Коломойський спочатку судами це відтягує, а потім просто вивозить весь офіс в забарикадований санаторій під Києвом. Підсумок: Україна витрачає сотні мільйонів, що йдуть в кишеню Коломойському, РФ та навіть сепаратистам ДНР. А натомість отримує збитки, безробітних шахтарів та спробу захоплення державної компанії», – підсумували у Bihus.Info.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...