Політична криза в Молдові: Вигоди для Кремля та небезпеки для України (відео)

Проросійські сили можуть захопити всю повноту влади в країні.

Масова втеча вчорашньої владної еліти Молдови - термінові чартери цього тижня покинули Кишинів і приземлилися в Москві, Одесі, Лондоні, іще кілька літаків у Стамбулі, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Це сталося зразу після того, як уряд Демократичної партії оголосив про відставку, а сама Демпартія заявила про перехід в опозицію.

Схоже, просто на наших очах розгорілася неймовірна політична драма зі зміною режиму, неприродними союзами і бунтівними людьми на вулицях. У Молдови дуже схожа із нашою біда із назвою "Росія", і окупована російськими військами територія Придністров'я.
У неї дуже схожа міжнародна позиція: вектор на Євросоюз і НАТО, асоціація з ЄС і безвіз. І в неї дуже схожі системні хвороби: корупція, а отже бідність і масова міграція. А ще в неї дуже схожа загроза: Кремль побачив можливість захопити офіційний Кишинів без гармат і узяти парламент.

Можливість такого розвитку подій передбачали ще три місяці тому. Панівна Демократична партія з проєвропейськими гаслами настільки погрузла в корупції, що після парламентських виборів знайти союзників для коаліції не змогла. І фактично втратила право на уряд і владу.

Іще одна схожість з Україною - це Конституційний суд. Він там наухвалював стільки дивних рішень, що після втечі старої влади тепер стоїть питання про розслідування діяльності цього органа і самих суддів.

І нарешті - неприродний союз. Президентом Молдови є любитель Росії Ігор Додон. Тож він і його проросійська партія соціалістів домовилися з учорашніми непримиренними суперниками: проєвропейським блоком ACUM. Що перекладається словом "зараз". У результаті прем'єр-міністром стала проєвропейська Майя Санду, а спікером проросійська соціалістка Зінаїда Гречани.
Нові керівники Молдови звинуватили минулу владу в масових розкраданнях державних коштів і пообіцяли покарати. Ось чому, можливо, так масово злітали термінові чартери.
До речі, через українську Одесу проклав свій маршрут у Швейцарію товариш і партнер Петра Порошенка, так званий "господар" Молдови олігарх Влад Плахотнюк. Його речники заявили, що це лиш на кілька днів - така собі планова поїздка до родини.
Так чи інакше, але розміри корупції за старого режиму мали справді допекти всім міжнародним партнерам молдован. Бо новий, украй неприродний союз, підтримали і Москва, і Вашингтон, і Румунія, і Євросоюз. Україна заявляти свою позицію не захотіла. Наша дипломатія вже обпеклася на виборах у Сполучених Штатах і не хоче повтору.
Утім, ситуація для нашої держави може стати вкрай небезпечною. Термінове розширене засідання Ради нацбезпеки і оборони України і посилення військової готовності має всі підстави. Бо йдеться про другий за довжиною після Росії кордон. Він має 1202 кілометри і пролягає в трьох областях: Чернівецька, Вінницька, Одеська. При цьому майже півтисячі кілометри - припадає на нашпиговане російською армією Придністров'я.
І саме Росія може отримати кінцеву вигоду від такого молдавського сценарію: із відомою нам назвою "федералізація". Тепер друзі Москви соціалісти мають усі шанси зробити прозахідну Майю Санду лише обличчям уряду, водночас захопивши всю повноту влади.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...