Польща змінює міграційну політику: Що відомо

Уряд Польщі планує розробити і затвердити принципи нової міграційної політики протягом півроку.

Польща перегляне свою міграційну політику. Про це повідомив заступник директора департаменту міністерства сім'ї, праці і соціальної політики Польщі Мирослав Пшевозьнік, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

"Зараз триває робота над новою версією міграційної політики, її принципи у нас будуть через 3-4 місяці, їх ще має затвердити уряд. Загалом це займе до півроку", - зазначив представник міністерства.
Він поінформував, що міграційна політика базуватиметься на чотирьох основах. "Першою основою є захист польського ринку праці, адже кожна країна захищає свій ринок і своїх працівників", - підкреслив Пшевозьнік.
У цьому контексті він зазначив, що зараз в Польщі рівень безробіття становить 5,2%. У країні налічується 850 тис. безробітних, хоча значна кількість серед них - це студенти, які не підпадають під класичне визначення безробітного.
Друга основа - взаємозамінність працівників, особливо в дефіцитних спеціальностях.
Третя основа - циркулярне перебування іноземних трудових мігрантів. "Не може бути мови про тривалі терміни працевлаштування в Польщі - тільки обмежені", - пояснив співрозмовник.
При цьому він підкреслив, що для більш тривалого працевлаштування іноземців не буде перешкод за умови отримання ними документів на постійне проживання в РП.
Четвертою основою міграційної політики представник міністерства назвав заповнення прогалин в тих регіонах, де не вистачає робочих рук.
У цьому контексті він зазначив, що раніше більшість українців, які приїжджали на роботу до Польщі, концентрувалися в основному в Мазовецькому воєводстві (адміністративний центр - Варшава) - 70%. Зараз пропорції змінилися: у Варшаві і околицях працюють лише 35% українських заробітчан.
Пшевозьнік також повідомив, що в минулому році в Польщі видано 130 тис. дозволів на сезонну роботу (садівництво, лісництво, рибальство), що на 5 тис. більше, ніж в 2018 році. 98% таких дозволів отримали громадяни України.
У минулому році Польща видала 1,6 млн дозволів про наміри працевлаштування (до півроку), що на 100 тис. більше, ніж в 2018-му. До 91% з них припадає на українців. Правда, зауважив чиновник, немає статистичних даних, які показували б, скільки з цих дозволів було реально використано.
У той же час дозволів на роботу на більш тривалі періоди - до трьох років на підставі віз - видано на 80 тис. більше. 74% таких документів отримали українці. "Ми не очікуємо, що кількість працівників з України в цьому році зменшиться: буде зростання, правда, незначне", - констатував Пшевозьнік.
Він уточнив, що пік зростання видачі дозволів на працевлаштування - більш ніж в десять разів - спостерігався протягом 2014-2018 років.
Представник міністерства відзначив, що в останні роки Польща стає більш конкурентною по відношенню до країн Заходу Європи за рівнем зарплат. Так, в цьому році мінімальна оплата години праці становить 17 злотих брутто (понад 110 грн), а мінімальна зарплата - 2,6 тис. Злотих брутто (майже 17 тис. грн). До 2024 року, за прогнозами уряду, мінімальна зарплата може вирости до 4 тис. злотих брутто (26 тис. грн).

Пшевозьнік додав, що за оцінками Нацбанку Польщі в країні зараз перебувають 900 тис. трудових мігрантів з України, а за розрахунками міністерства, яке він представляє, - від 800 тис. до 1 млн.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...