Помер всесвітньо відомий італійський режисер

Йому було 96 років. За свою довгу і успішну кар'єри він двічі номінувався на премію «Оскар», п'ять разів отримав вищу італійську кінонагороду - премію Давида ді Донателло, а також удостоївся двох премій «Еммі» і премії BAFTA.​

Франко Дзеффіреллі

У суботу, 15 червня, в своєму будинку в Римі помер всесвітньо відомий італійський режисер Франко Дзеффіреллі, передають Патріоти України.
Франко Дзеффіреллі народився 12 лютого 1923 року у Флоренції. Він був незаконнонародженим сином місцевого торговця текстилем і його коханки. Коли хлопчикові виповнилося шість років, його мати померла. Його вихованням займалася британська діаспора. Пізніше Дзеффіреллі зняв фільм про це, назвавши його «Чай з Муссоліні». Картина вийшла в прокат в 1999 році.
Франко закінчив Академію красних мистецтв і вступив у Флорентійський університет, де вивчав живопис і архітектуру. Під час Другої світової війни вступив до лав італійського Руху опору. Потім служив перекладачем при 1-м Гвардійському полку Збройних сил Великої Британії.
Після війни повернувся до Флоренції. Однак, подивившись фільм «Генріх V» Лоуренса Олів'є, твердо вирішив займатися кіно і театром. У 1946 році він переїхав до Риму. Там познайомився з режисером Лукіно Вісконті, з яким його деякий час пов'язували близькі стосунки (Дзеффіреллі був гомосексуалістом і не приховував цього). Вісконті справив великий вплив на творчість Дзеффіреллі. Також Франко працював з іншими знаменитими італійськими кінематографістами - Роберто Росселліні і Вітторіо де Сіка.

У 1953 році Дзеффіреллі здійснив свою першу театральну постановку. Це була опера Россіні «Попелюшка» в міланському театру Ла Скала. Вона мала великий успіх. Франко покликали спочатку в Лондон, потім в Нью-Йорк. Опинившись в Америці, італієць вирішив знімати кіно. Для початку він взявся за екранізацію класики. У 1967 році вийшла перша його картина «Приборкання норовливої», головні ролі в якій виконали Елізабет Тейлор і Річард Бартон. Уже через рік Дзеффіреллі зняв ще одну екранізацію Шекспіра - «Ромео і Джульєтта» з Олівією Хассі, Леонардом Уайтингом і Майклом Йорком в головних ролях. Обидва фільми викликали фурор.

Франко переключився на біблійну тематику. Його фільми «Брат Сонце, сестра Луна» про життя Франциска Ассизького і «Ісус з Назарету» на багато років стали прикладом для інших режисерів, які знімали на цю ж тему.

Дзеффіреллі зняв також кілька киноверсий класичних італійських опер - «Паяци», «Сільська честь», «Травіата», «Отелло». У них знімалися як зірки кіно, так і оперні зірки. У 1990 році режисер повернувся до Шекспіра і видав «Гамлета» з Мелом Гібсоном в головній ролі. Його останньою роботою в кіно стала картина «Каллас назавжди», присвячена легендарній співачці Марії Каллас. Її зіграла французька актриса Фанні Ардан.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...