"Помилка Макрона, або Якщо НАТО похитнулося, слід його підперти, а не атакувати", - експерт

Атлантисти десятиліттями скаржаться, що європейська сторона Альянсу діє нерішуче й має егоцентричний світогляд.

Про це у своєму блозі пише старший віце-президент аналітич­ного центру CEPA Едвард Лукас, передають Патріоти України.

"Після вибухового інтерв’ю Емманюеля Макрона для The Economist закиди доведеться переглянути. Махнути рукою на амбіції та бачення французького президента не вдасться. Він у загальних термінах окреслив "смерть мозку" НАТО, закликав до rapprochement, чи то пак зближення, із Росією та зажадав для Європейського Союзу aggiornamento – неперекладне італійське слово, що означає щось на зразок "сьогодніфікації" або оновлення. Макрон бачить Європу під егідою Франції, що бере масштабну участь у міжнародних справах (будь-які порівняння з Наполеоном завзято відкидатимуться: провід Франції ґрунтуватиметься радше на силі ідей, аніж на зброї).

Відверті розмови давно назріли. Напередодні саміту НАТО тремтить, і то перед лицем потенційної поведінки не ворогів, а друзів. Один головний біль – флірт Туреччини з Росією. Другий – запальна вдача й довгий язик Дональда Трампа. Легковажна відмова американського президента від підтримки курдських бойовиків на півночі Сирії змушує й інших союзників США тривожитися. НАТО нині в чудовій формі, але лише доти, доки не виникне необхідність це перевірити. Європа не справляється з викликом із боку Китаю. Європейці справді можуть, як каже Макрон, втратити контроль над своєю долею.

Помилка президента Франції не в аналізі, а в пропонованих ним рішеннях. Якщо НАТО похитнулося, слід його підперти, а не атакувати. Європейська ініціатива втручання на чолі з Францією не замінить Альянсу. Їй справді вдалося здобути підтримку водночас Фінляндії (не входить до НАТО) й Естонії (найвідданішої країни – учасниці НАТО). Проте ініціативі бракує більшості елементів (починаючи від збройного потенціалу, розвідки та логістики), необхідних для створення справжнього військового утворення. На випадок серйозної конфронтації з Росією Європі досі потрібні Сполучені Штати для забезпечення надійної оборони. Щоб це змінити, необхідні час, гроші й політична воля, а не пафосні заяви Єлисейського палацу.

Так само ніхто не сперечатиметься з Макроновою характеристикою обмежених стратегічних опцій Росії: заслабка, щоб діяти самостійно; не хоче бути молодшим партнером Китаю, а отже, приречена шукати спільну мову з Європою. Але якою Європою? Нещодавно Кремль зіграв успішну партію гри "поділяй і володарюй", схиливши Угорщину виступити проти санкцій за "законом Магнітського" й підохотивши Німеччину будувати газопровід "Північний потік-2" через Балтійське море. Росіяни ведуть дієву пропагандистську діяльність і здійснюють кібератаки, зокрема й під час президентської кампанії самого Макрона. РФ не припиняє війни в Україні. Це не ізольовані тактичні ходи, а частина стратегії, спрямованої на те, щоби зламати європейську солідарність і створити нову Європу, де Росія матиме вплив завдяки двостороннім угодам. Макрон усе це ігнорує.

Французького лідера можна критикувати за невдало дібрані слова, але не словом, а ділом…

У НАТО накопичився довгий список справ – від покращення військової мобільності (переміщення військ та озброєння вкрай непідготовленою транспортною мережею Європи) до розвитку взаємосумісності. У деяких питаннях із цього списку тісніша європейська співпраця в галузі оборони, що є великим пріоритетом для Макрона, могла б забезпечити істотні переваги. Згадані теми обговорюються роками, але результатів обмаль.

Європі справді бракує лідерства. Італія, Німеччина, Іспанія, Польща та Велика Британія з різних причин втрачають політичний вплив. Нова Європейська комісія ще має влитися в роботу. США, що за попередніх президентських адміністрацій чемно або не дуже нагадували французьким лідерам про їхнє місце в масштабній схемі, теж поглинуті внутрішніми проблемами. Тож важко критикувати Макрона за спроби насолодитися часом слави. Утім, позерство не замінить державного управління.

P. S. У відповідь на Макронову критику НАТО висловилося кілька західних політиків. Так, канцлерка Німеччини Анґела Меркель категорично не погодилася з думками президента Франції, назвавши його слова "надто різкими". Держсекретар США Майк Помпео закликав Альянс до змін, аби не стати "застарілим". А міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грлич Радман виступив на захист НАТО, сказавши, що "вірить у його майбутнє". Він зазначив, що є організації для захисту цінностей, миру й стабільності, тому Альянс досі потрібен. Із ним погодився й комісар Європейського Союзу з питань політики сусідства та розширення Йоганнес Ган."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...