"Попри всю повагу до загиблих": Присвоєння президентом звання Героїв загиблому екіпажу МАУ викликало обурення серед українців

На борту Boeing-737 перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули.

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героїв України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» членам екіпажу літака «МАУ», які загинули внаслідок авіакатастрофи в Ірані. Така відзнака є незаслуженою, написала журналістка Наталія Нагорна на своїй сторінці в мережі Facebook, передають Патріоти України.

«Попри всю мою повагу до загиблих, але їхня смерть була трагічною випадковістю. Вони – жертви обставин, але не герої», – написала вона.

За її словами, у цьому питанні порушене питання справедливості. Наприклад, у червні 2014 року загинуло п’ятеро людей з екіпажу «Блакитна стежа». Вони відводили літак від міста та врятували від смерті сотні людей. Вони вдягли парашути на наймолодших колег і загиблого. Проте Героєм України з врученням ордену «Золота Зірка» став лише командир екіпажу – Костянтин Могилко.

«Вони рятували людей у підбитому літаку. Чи заслуговують інші четверо на нагороду? Їхній вчинок був насправді геройським», – пише Нагорна.

Така ж ситуація була з екіпажем літака Іл-76, якого збили в луганському аеропорту. «Чи був вчинок людей, які летять у захоплене місто, геройським? Вони загинули, виконуючи свій обов’язок захищати Україну. Або їхніх колег, які приземлили літак перед тим фактично в оточений Луганськ. 18 збитих військових літаків та вертольотів, понад 7 десятків геройськи загиблих членів екіпажу. І – «Золоті Зірки» для стюардес МАУ. Треба пояснювати ще щось чи достатньо?», – підсумувала вона.

Такої ж думки притримується народний депутат та історик Володимир В'ятрович. «Герой – це той, хто свідомо обирає, ризикуючи заради когось чи чогось. Жертва – позбавлена вибору обставинами, у яких опинилася не з власної волі. Не бачити різницю між ними може тільки той, хто не вміє/не хоче/не може обирати сам», – написав він на своїй сторінці в мережі Facebook.

Загалом присвоєння членам екіпажу звання Героя України викликало емоційний шквал у соцмережі. Українці пишуть, що це – популізм та необдумане рішення. Також коментатори зазначають, що після цього звання втрачає свою цінність.

Звання Героя України посмертно присвоєно командиру повітряного судна Володимиру Гапоненку, командирові повітряного судна ─ пілоту-інструкторові Олексію Наумкіну, другому пілотові Сергію Хоменку, старшим бортпровідникам Катерині Статнік та Ігорю Матькову, бортпровідникам Денису Лихну, Марії Микитюк, Валерії Овчарук та Юлії Сологуб.

8 січня 2020 року після зльоту з аеропорту Тегерана ракетою був збитий літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. На борту перебували 176 осіб: 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців – двоє пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Також серед загиблих – громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великої Британії.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2924 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 12 травень 2024, 6:23

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2024 року у хр...

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...